“Dananın kuyruğu” ne zaman kopacak? Türk bankalarındaki bilgiler yıl sonunda

“Dananın kuyruğu” ne zaman kopacak? Türk bankalarındaki bilgiler yıl sonunda

Birçok Alman hukukçu, Türkiye'den Almanya'ya gönderilecek banka bilgilerinin yaratacağı sonuçları şimdiden yakın takibe aldı. Hukuki destek öneriliyor. Alman maliyesini ilk aşamada “sermaye gelirleri” ilgilendiriyor.

Salgın, Türkiye'den Almanya'ya mali bilgi aktarımını geciktirdi. Federal Almanya'da yerleşik Türkiye kökenli kişi ve kuruluşların ya da Alman özel ve tüzel kişilerinin, eğer Türkiye'de banka hesapları varsa, bu hesap veya depolarla ilgili bilgilerin Alman maliyesine aktarılma işlemi yılın son gününe kaldı. Türkiye'de açılmış banka hesapları ve depoların bilgileri, ilk kez bu yıl uluslararası nitelikli AIA (Otomotik Bilgi Alışverişi) çerçevesinde Alman maliyesine bildirilecek. 

Çeşitli hukuk kurumlarının bu alandaki gelişmelerle ilgili bilgi notları, hizmet önerileri, yeni durumun ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceğini de gösteriyor. 

Normal koşullarda her yılın 30 Eylül'ünde bir önceki yıla ait hesap hareketleri uluslararası alanda bilgi alışverişine konu oluyordu. Ancak bu yıl patlak veren koronavirüs (Covid -19) salgını nedeniyle bilgilerin Türkiye'den Almanya'ya ve diğer ülkelere 31 Aralık 2020'de iletilebileceği bildirildi. Bu tarihin önemi, “kendini ihbar” mekanizmasının çalışma biçiminden kaynaklanıyor. Bu arada, koronavirüs nedeniyle kesintiye uğrayan işlemlerin tamamlanması için böyle bir ertelemeye başvurulduğu belirtiliyor. 

SADECE 2019 BİLGİLERİ

AIA kapsamındaki bu yılki bilgi aktarımı, 2019 yılındaki hesap ve işlemleri içeriyor. Daha önceki yılların kapsam dışı kaldığı, ancak gerektiğinde söz konusu kişi ve kurumlardan o yıllara ait bilgiler istenebileceğine dikkat çekiliyor.  

Yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığı Almanya'da, bu yeni önlemlerin kapsamına giren topluluk, büyük bir ağırlık oluşturuyor. Çünkü Almanya'da yaşayan ve Türkiye'de herhangi bir banka hesabı olan herkes, her tüzel kişilik, bu dağıtımın kapsama alanına giriyor. 

Bilgilerde hesap sahibinin adı, soyadı, adresi, doğum tarihi ve yeri, vergi numarası gibi ayrıntılar yer alıyor. Ayrıca söz konusu hesaptaki hareketler ve ilgili yılın son günü hesabın ayrıntılı dökümü, muhtemel sermaye getirileri, ortaklıktan doğan kâr payı, değerli kağıt satışlarının sonucu kazançlar, bu bilgiler arasında. Bilgilerin, sonuçta, Alman vergi dairesinin ilgili özel veya tüzel kişiliği vergilendirmesine esas alabileceği olgunlukta olması gerekiyor. 

ÖNCE SERMAYE GELİRLERİ, SONRA...

Çeşitli düzlemlerdeki hukuk kurumlarının uzman hatırlatmalarına göre, özellikle sermaye gelirlerinin Alman maliyesi tarafından sonradan vergilendirilmesi mümkün. Bir başka ifadeyle, Alman vergi dairesi ilgili özel veya tüzel kişiye sermaye varlığının nereden kaynaklandığını sorabilir ve gerektiğinde 2019 öncesi yılları vergilendirebilir. Vergi kaçakçılığından ceza davası da açılabilir. Sermaye gelirlerinin belli bir büyüklüğü aşması halinde, Vergi Takip Dairesi ve Savcılık, hesap belgelerine ve diğer bilgilere ulaşmak için Almanya'daki hesap sahibinin ev ve işyerinde arama kararı çıkarabilir. 

Türkiye'den gönderilen bilgiler Almanya'daki ilgili kuruma ulaşmadığı sürece, takibata konu olan kişi ve kurumların cezai yaptırımlardan kurtulmak için kendilerini ihbar etmesi mümkün. Ancak bazı hukukçulara göre, böyle bir durumda, 2008 yılına kadarki gelirlerin bilgisi ve bu yıllardaki gelirlerin vergilendirilmesi de mümkün. Bu yıl itibariyle bakıldığında, 1 Ocak 2021'den sonra cezai takibattan turtulmak için böyle bir “kendini ihbar” başvurusu mümkün değil. Çünkü Alman maliyesine bu bilgiler o tarih itibariyle ulaşmış oluyor.  

+49-BERLİN

FOTO: Stephen Phillips / unsplash.com