Daha fazla katılım için: Almanya’da seçmen yaşı 16’ya mı iniyor?

Daha fazla katılım için: Almanya’da seçmen yaşı 16’ya mı iniyor?

Almanya’da bundan 50 yıl önce anayasa değiştirilerek 21’den 18’e düşürülen seçmen yaşına ilişkin tartışmalar 2020 yılında yeniden alevlendi. Sosyal demokratlar, Yeşiller ve sol siyasetçiler seçmen yaşının 16’ya düşürülmesini istiyorlar.

Almanya’da 1969'da Willy Brandt hükümeti “Daha fazla demokrasiye cesaret et” sloganı ile  seçmen yaşını 21'den 18'e düşürdü. 1970 yılında bunun için anayasa değiştirildi. Şimdi de aslında tam yarım yüzyıl sonra, birçok politikacı şöyle diyor: Bir sonraki adım için doğru zaman. 

BAKAN GİFFEY: “GENÇLERE FIRSAT VERMELİYİZ

Alman Basın Ajansı dpa’ya konuşan Almanya Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Federal Aile İşleri ve Gençlik Bakanı Franziska Giffey tartışmalara katılarak “16 yaşındaki gençlerin bilinçli bir şekilde oy kullanabileceklerine inanıyorum. Onlara  bu fırsatı vermeliyiz. Gençler söz sahibi olmak, sürece katılmak ve politikayı kendileri şekillendirmek istiyor. Bu iyi ve ülkemizdeki tartışmaları canlandırıyor. Gelecekleri için neyin önemli olduğunu biliyorlar ve birçoğu da buna katkıda bulunmak istiyor. Gençlerin siyasi ve sosyal gelişmeler hakkındaki görüşü ciddiye ve dikkate alınmalıdır” dedi.

Bakan Giffey’in talebine  SPD Eş Başkanı Saskia Esken, Birlik’90 Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck ve Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping’den de destek geldi.

SPD EŞ BAŞKANI: “BİRLİKTE YANIT”

SPD Eş Başkanı Saskia Esken seçmen yaşının tüm yerel, eyalet, federal ve Avrupa seçimleri için 16'ya düşürülmesi çağrısında bulundu. Esken, “Gençlere söz sahibi olma ve geleceği birlikte şekillendirme fırsatı vermeliyiz. Aksi takdirde, toplumun önemli kısımlarını, geleceklerini önemli ölçüde belirleyecek olan siyasi karar alma süreçlerinden dışlama riski ortaya çıkar. İklim değişikliği, korona salgınının sonuçları, aile politikaları veya çalışma dünyasının geleceği gibi sorulara gençlerle birlikte cevap aramalıyız” dedi. 

YEŞİLLER EŞ BAŞKANI: “FEDERAL DÜZEYDE DE” 

Birlik’90 Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck ise  “Genç kuşağın çok daha erken olgunlaştığı bir zamanda yaşıyoruz. Yasa koyucuların bunu görüp süreci izlemesi iyi olurdu. Seçmen yaşı hemen önümüzdeki federal meclis  seçimlerinde 16’ya düşürülmeli. Birçok yerde yerel ve eyalet seçiminde bu zaten mümkün. Bu da  birçok gencin erkenden demokratik karar alma sürecine dahil olması anlamına geliyor. Bu yönde iyi tecrübelerimiz var. Bunu federal düzeyde de uygulama zamanı” diye konuştu. 

SOL PARTİ EŞ BAŞKANI: “DÜŞÜRMENİN TAM ZAMANI”

“16 yaşındakilerin 18 yaşındakilerden daha az ilgili ve bilgisiz olduğunu kimse söyleyemez” diyen Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping “16 yaş ve üstü gençlerin söz sahibi olmalarının tam zamanı. Bu şu anlama geliyor: Seçmen yaşını 16'ya düşürmenin tam sırası.” 

Diğer taraftan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) gençlik kolu Genç Liberaller de seçmen yaşının en az 16’ya düşürülmesini talep ediyorlar. Genç Liberaller Başkanı Ria Schröder “Bugün siyasi kararlarda kuşaklar arası adaletin çok büyük bir eksikliği söz konusu. Şimdiye kadar siyasette gençlere yeterince ilgi gösterilmedi çünkü seçme hakları yok. Ancak gençlere söz hakkı verirseniz bu değişecektir” dedi. 

CSU GENEL SEKRETERİ: “TUTARSIZLIK”

Öte yandan seçmen yaşının indirilmesi tartışmalarına muhafazakâr demokratlar  mesafeli yaklaşıyor. Hıristiyan Sosyal Birlik ( CSU)  Genel Sekreteri Markus Blume konuya ilişkin DPA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi. 

“Oy hakkının ve reşit olma yaşının bağlantılı olduğu kanıtlanmış durumda. Ehliyet alabilmek ya da cezai ehliyet gibi hak ve yükümlülükler 18 yaş ile birbirine örülmüştür. Bu aynı zamanda demokrasinin en yüksek hakkı olarak oy kullanma hakkı için doğru kıstas. Şimdi bunun ayrılması ise tutarsız olur. Gençler bugün hiç olmadığı kadar angajeler. İklim hareketi siyasi katılım için  seçmen yaşını değiştirmeye gerek kalmadığını gösterdi.”

+49 - BERLİN

FOTO: Kay Nietfeld / DPA

HABERE YORUM KAT