ÇYDD-BW çantasını açtı: Avrupa’daki Türk gençlerine çağdaş projeler geliyor

ÇYDD-BW çantasını açtı: Avrupa’daki Türk gençlerine çağdaş projeler geliyor

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Baden-Württemberg üyeler buluşmasında çağdaş toplum için hazırladığı güçlü projeleri tanıttı. Projelerin odağında gençler var.

Geçen temmuz ayında yeni yönetici kadrosunu belirleyen ÇYDD- BW önümüzdeki iki yılı kapsayan çalışmalarını üyeler buluşmasında tartışmaya açtı.

Arena Kültür Merkezi’nde korona tedbirleri çerçevesinde gerçekleşen buluşmada kültür, sanat, eğitim ve sosyal alanlardaki projelerin yanı sıra etkinliklerin de duyurusu yapıldı.

ÇYDD-BW Başkanı Ahmet Gül açış konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra Türkan Saylan’ın çocuklar ve gençlerin eğitimi ve geleceği için en büyük mücadeleyi veren isim olduğuna işaret etti. Başkan Gül yeni yönetim kurulu ve üyelerle el ele bu mücadelenin içinde güçlü bir şekilde yer almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Başkan Yardımcısı Nilgün Altınkurt da Atatürk‘ün ilke ve devrimleri çerçevesinde söz konusu projeler ve faaliyetlerle  Avrupa’daki Türk çocuklarının ve gençlerinin eğitimine ve şekillenmesine katkıda bulunmaktan onur duyduklarını bildirdi.

TİYATRO, MÜZİK, EĞİTİM, KADIN HAKLARI MÜCADELESİ

Öte yandan toplantıda tanıtılan projelerden bazıları şöyle:

Çağdaş Sahne Stuttgart: Türk ve dünya müzikallerinden yapılacak bir seçme ile, “kadın – erkek ilişkisi” teması çerçevesinde kurgulanan özgün bir oyun hazırlanacak. Uluslararası düzeyde tanınan müzikallerin aynı sahnede buluştuğu bir kolaj söz konusu. Bu müzikallerden seçilen parçalar kısa skeçlerle birbirine bağlanacak. Tüm süreci tiyatro bakımından Orhun Şemin ve müzik bakımından Stuttgart Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Elif Şahin yönetecekler. Aynı zamanda yine Stuttgart Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Cornelis Witthoeft piyanist olarak destek verecek.

Çağdaş Gençlik: Üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarında yaşadıkları sorunlara çözüm bulabilmek, kariyere yönelik kişisel gelişimlerine katkı amaçlanıyor. Projeyi üniversite öğrencisi Kardelen Dağlı yürütüyor.

Okul Öncesi Erken Müzik Eğitimi: Dünyaca ünlü  besteci, tiyatrocu ve pedagog Carl Orff’un yarattığı “Orff Metodu”, projenin temelini oluşturuyor. “Orff Metodu” projenin anadilde olması dolayısıyla Türkçeye uyarlandı. Stuttgart kentindeki Ameisenbergschule okulunda başlatıldı. Korona döneminin ardından gelecekte diğer okullara da yayılması planlanan söz konusu projenin yöneticisi ise konunun uzmanı bir isim: Derya Bektaş.

360° Çağdaş Panorama: Türk ve Alman toplumları arasındaki anlayışın güçlenmesi hedefleniyor. Başkan Yardımcısı Nilgün Altınkurt, bu kapsamda fikir önderlerinin davet edileceği konferans ve paneller düzenleyeceklerini, söyleşilerin yanı sıra sergiler açmayı hedeflediklerini bildiriyor.
Görevimiz Keşif: Yönetim kurulu üyesi Mustafa Akdenizli yönetimindeki proje kapsamında çocukların gelişimlerine katkıda bulunacak, onları geleceğe hazırlayacak okul dışı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri kapsayan etkinlikler düzenlenecek. Müze gezileri, saha çalışmaları gibi bir dizi etkinlik yer alacak.

Zorla Evlilikler-Namus Cinayetleri: Almanya’nın güçlü kadın hakları mücadelesi veren kuruluşlarından “Terre des Femme” başta olmak üzere eyaletin kadın ve aile bakanlıklarının ilgili birimleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirmesi planlanan proje namus cinayetleri, zorla evliliklerle mücadeleyi ön görüyor. Yönetim kurulu üyesi Işın Toymaz’ın yönetimindeki proje ile Almanya'da binlerce genç kızın zorla evlendirilmekten etkilendiği veya tehdit edildiği işlenecek.  Bu verilerin sadece kayıtlara geçen şikâyetlere göre tutulduğu ve buzdağının görünen kısmı olduğuna dikkat çekilen proje ile kamuoyunun ilgisinin bu çok acil soruna çekilmesi hedefleniyor.

YOUTUBE KANALINA BÜYÜK İLGİ

ÇYDD-BW’nin büyük ilgi gören YouTube kanalında yayınlanan programlar da tanıtıldı. Teknik sorumluluğunu Ramazan Kenar, program sorumluluğunu Işın Toymaz ve Ahmet Gül’ün üstlendiği çalışmalardan bazıları ise şöyle:

Çağdaş Söyleşi: Projektörleri Almanya’daki rol model Türklere çeviriyor. Siyasetten sanata, spordan iş dünyasına, eğitimden bilim dünyasına dek başarı sağlamış isimleri insanımızla buluşturuyor.  7 kişilik spiker ve teknik ekiple hazırlanan program ağırlıklı olarak Türkçe sunuluyor.

Çağdaş Paylaşım: Almanya’da hemen her alanda üreten, fark yaratanların işlerini seyirci ile buluşturuyor. Programda  müzikten resme, edebiyattan el sanatlarına, spordan masallara dek çeşitli alanlardaki çalışmalar sergileniyor.

13 ARALIK’TA TÜRKAN SAYLAN ETKİNLİĞİ

Öte yandan üyeler toplantısının ikinci bölümünde ise kurulan 5 istasyonda projelerin detaylı tanıtımı yapıldı. ÇYDD-BW 13 Aralık 2020’de ise Türkan Saylan’ın 85. Doğum günü dolayısıyla bir anma etkinliği düzenliyor.

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT