Cumhuriyet Davası'nda ceza yağdı

Cumhuriyet Davası'nda ceza yağdı

Cumhuriyet Gazetesi Davası'nda kararlar açıklandı.

Mahkeme heyeti Akın Atalay'ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti, tüm sanıklara yurtdışına çıkış yasağı koydu. Mahkeme heyeti firari sanıklar Can Dündar ile ABD muhabiri İlhan Tanır'ın dosyalarının da ayrılmasına karar verdi.

AVUKATLAR SON SAVUNMALARINI YAPTI

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen 9. duruşmada bütün gün sanıkların avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmalarını yaptı, müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek, beraatlerini talep etti.  

SANIKLARIN SON SÖZLERİ ALINDI

Avukatların ardından sanıkların son sözleri soruldu.

Akın Atalay: Heyetin kararı ne olursa olsun bilinmesini isteriz ki Cumhuriyet gazetesi ve biz Cumhuriyetçiler kötülüğe karşı direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz.

Kadri Gürsel: Kendim ve tüm arkadaşlarımın beraat talep ediyorum.

Aydın Engin: Size de halkın haber alma hakkını savunmak düşüyor, zor bir görev, size yardımcı olamayacağım, tek başınıza yapacaksınız. Hoşçakalın.

Hikmet Çetinkaya: Gazetecilik suç değildir.

Orhan Erinç: Avukatlara teşekkür ederim.

Murat Sabuncu: Özgürlük güzel, gazecilik suç değildir.  da

Diğer sanıklar da beratlerini talep etti. Mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere duruşmaya saat 20.30'a kadar ara verdi.

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik açılan Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu 20 sanıklı dava karara bağlandı.

"Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Akın Atalay'ı 7 yıl 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Murat Sabuncu'yu 7 yıl 6 ay hapis, Kadri Gürsel'e ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Toplam 15 sanığın da ceza aldığı davada, 3 sanığın da beraatine karar verildi.

Firari sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır'ın dosyalarının ayrılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Akın Atalay'ın tahliyesine hükmetti. Twitter'da "Jeansbiri" isimli hesabın sahibi olan Ahmet Kemal Aydoğdu, "örgüt üyeliği" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı. Tüm sanıklara yurtdışına çıkış yasağı konuldu. 

CAN DÜNDAR'IN DOSYASI AYRILDI

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada karar saat  21. 25'de  açıklandı. Mahkeme heyeti, firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ile ABD muhabiri İlhan Tanır'ın dosyalarının da ayrılması karar verdi.

3 SANIĞIN BERAATİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanıklar Günseli Özaltay, Turhan Günay ve Bülent Yener'in ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

AKIN ATALAY'IN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Gazetenin İcra kurulu Başkanı Akın Atalay'ın "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, Atalay'ın tahliyesine karar verdi. 

KADRİ GÜRSEL'İN 2 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç'i de "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Bülent Utku'yu da "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'yu 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Yazar Kadri Gürsel'i de aynı suçtan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. 

5 SANIK 3 YIL 9'AR AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mahkeme heyeti sanıklar Güray Tekin Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Karasinir ve Mustafa Kemal Güngör'ü de "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan da 3 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırdı. 
 
AHMET ŞIK'A 7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI 

Aydın Engin'i "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan da 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Hikmet Çetinkaya'ya 6 yıl 3 ay hapis ve Ahmet Şık'a 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Muhasebe çalışanı Yusuf Emre İper'in  “Örgüt propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. 
 
JEANSBİRİ'NİN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Twitter'da "Jeansbiri" isimli hesabın sahibi olan Ahmet Kemal Aydoğdu'nun  ise “örgüt üyeliği “suçundan 10 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, Aydoğdu'nun tutukluluk halinin devamına hükmetti. Mahkeme heyeti, tüm sanıklara yurtdışına çıkış yasağı koydu.
 
ÜYE HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ 

Üye hakim, Kadri Gürsel'e verilen hapis cezasına muhalefet etti. Üye hakim, Kadri Gürsel'in "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dava açıldığı anımsatarak, "Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince sanığa beraat etmesi gerektiğini kanaatindeyim. Bu nedenle sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" dedi. 

HABERE YORUM KAT