Çok kritik araştırma: Meşrubat ve enerji içecekleri kanser yapıyor

Çok kritik araştırma: Meşrubat ve enerji içecekleri kanser yapıyor
Meşrubatların pek de sağlıklı olmadığını hepimiz biliyoruz. Artık bilinen bir şey var: Bu içecekler kanser yapabilir...

Kola ve gazoz, meşrubat ve enerji içecekleri sadece kalori bombası değil, aynı zamanda şeker bombasıdır. Sağlıklı bir diyet için ideal değillerdir. Çok fazla şekerin vücut için zararlı olduğu gerçeği yeni bir şey değil. Ancak Amerika'da yapılan bir araştırma, günde belirli miktarda meşrubatın kanser riskini artırdığını ortaya koydu.

Beslenme bilimine önemli katkıları ve kadınlarda kanser risklerini analiz eden ABD Hemşireler Sağlık Çalışması, meşrubat tüketimi ile kadınlarda kolon kanseri görülme sıklığı arasındaki bağlantıyı da inceledi. Günde ikiden fazla meşrubat tüketen kadınların 50 yaşından önce kolon kanserine yakalanma riski taşıdığı sonucuna varıldı. Diabetes Ratgeber dergisinin haberine göre, günde birden az meşrubat içen kadınlarla karşılaştırıldığında, risk iki kat daha yüksek çıktı.

50 GRAM ŞEKER YUTARSINIZ

Peki bir meşrubat, bir bardak ya da bir şişe ne kadar? Araştırmada meşrubat ölçüsü olarak Amerikan “porsiyonu” kullanıldı. İçecekler için bir “porsiyon”, bu durumda bir meşrubat, 238 mililitreye, yani tam olarak 250 mililitrelik bir kutuya karşılık geliyor.

Kanser ve alkolsüz içecekler arasındaki bağlantı, çoğu tatlı içecekte büyük miktarlarda bulunan şekerdir. Bunu örneklemek gerekirse: Geleneksel bir kola yaklaşık 10 gram şeker içerir. Eğer yarım litre içerseniz, toplam 50 gram şeker yutmuş olursunuz. Şeker, insülin ve kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa yol açar ve bu da obezite ve tip 2 diyabeti destekleyebilir. Ve her ikisi de bağırsak kanseri riskini artırır. Diğer çalışmalar, diyabetli kişilerin genel olarak bağırsak kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, hipoglisemi riski olmadığı sürece genellikle yüksek miktarda şekerden kaçınmak gerekiyor.

ARTI49