Çocuk hastalık parası hakkında bilmeniz gerekenler

Çocuk hastalık parası hakkında bilmeniz gerekenler
Almanya’da eğer çocukları hastaysa bu genellikle çalışan ebeveynlerin işe gidemeyeceği anlamına gelir. Bu durumda ebeveynler çocuk hastalık parasına başvurabilir.

Kendilerine ücretli izin verilmeyen ebeveynler, çocuklarının hasta olması durumunda ücretsiz izin alma hakkına sahiptir; bu izinlere çocuk hastalık izni denir. Yasal olarak sigortalı olan ebeveynler, kazanç kayıplarını telafi etmek için çocuk hastalık parası alırlar. Köln merkezli iş hukuku uzmanı Nathalie Oberthür, bu konu altında bazı soruları yanıtladı.

EBEVEYNLER KAÇ GÜN İZİN ALABİLİR?

2023 yılı sonuna kadar yasal sağlık sigortası olan ebeveynler, çocuk başına 30 iş günü, birden fazla çocuk için toplamda 65 iş gününü aşmamak üzere çocuk hastalık parasına başvurabilirler. Ancak bu süre yeni yılda kısalacak. Federal Sağlık Bakanlığı'nın raporuna göre bu süre 2024 yılında çocuk ve ebeveyn başına 15 iş günü olacak. Birden fazla çocuk varsa ebeveyn başına maksimum 35 iş günü olacak.

Çocuk hastalık parası, yasal olarak sigortalı olan ve on iki yaşından küçük her çocuk için geçerlidir. Yardıma ihtiyacı olan engelli çocuklar için herhangi bir yaş sınırı yok.

PEKİ YA ÖZEL SİGORTALILAR?

Özel sigortası olan kişilerin çocuk hastalık parası alma konusunda yasal hakları yoktur.

Ebeveynlerden birinin özel sigortalı olması ve diğer ebeveyn ile çocuğun yasal sigortalı olması durumunda, yalnızca yasal olarak sigortalı olan ebeveyn çocuk hastalık yardımından yararlanma hakkına sahiptir. Ancak Federal Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde açıkladığı gibi, çocuğun diğer ebeveynle birlikte özel sigortalı olması durumunda, çocuk hastalık parası alma konusunda yasal bir hak yoktur.

ÇOCUK HASTALIK PARASINA NASIL BAŞVURABİLİRİM?

Ebeveynlerin çocuk hastalık parası için sağlık sigortası şirketlerine başvurmaları gerekir. Çocuk hastalık parası alabilmeniz için, çocuğunuzun hastalığını belgeleyen bir sağlık raporuna ihtiyacınız vardır.

ARTI49