Çin Dışişleri Bakanı'ndan Almanya'ya ziyaret

Çin Dışişleri Bakanı'ndan Almanya'ya ziyaret

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Bakan Çin Gang'ın 8-12 Mayıs tarihleri arasında Avrupa ülkelerini ziyaret edeceğini duyurdu. Vang, Çin Gang'ın Almanya, Fransa ve Norveç'te mevkidaşları ve diğer yetkililerle temaslarda bulunacağını belirtti.

Vang, Çin ve Almanya'nın 50 yıl önceki diplomatik ilişkilerini başlatmasından itibaren karşılıklı eşitlik ve saygı temelinde kazan-kazan sonuçlarına dayalı işbirliğini geliştirdiğini ve bu sayede ikili bağların yanı sıra Çin-Avrupa ilişkilerinin de yeni bir boyuta taşındığını vurguladı. Çin Gang'ın ziyaretinde, Çin ile Almanya arasındaki "çok yönlü stratejik ortaklık" olarak tanımladığı ilişkilerin sağlam ve istikrarlı gelişimi için diyalog ve iletişimin daha fazla geliştirilmesine odaklanacağı belirtildi.

Fransa ile Çin arasında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyeliği gibi unsurların ortaklığına işaret eden Vang, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen ay Çin'e yaptığı ziyarette Devlet Başkanı Şi Cinping ile iki ülke arasında stratejik iletişimin ve uluslararası ve bölgesel konularda işbirliği ve eş güdüm sağlanması gerektiğini vurguladığını ifade etti. Vang, gelecek yıl Çin ve Fransa'nın diplomatik ilişkilerini kurmasının 60. yıl dönümü ve "2024 Çin-Fransa Kültür ve Turizm Yılı" vesilesiyle üst düzey siyasi ilişkilerin ve halklar arasındaki etkileşimlerin artırılmasına yönelik görüşmeler yürütüleceğini bildirdi.

Çin Gang'ın Avrupa turunun son durağı olan Norveç'in son yıllarda ticaret, denizcilik, çevre ve kış sporları alanlarında Çin ile işbirliğini geliştirdiğine dikkat çeken Vang, ziyaretin iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve BM çerçevesindeki çok taraflı işbirliklerini yeni bir boyuta taşımayı amaçladığını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT