CHP’nin tezkere kararına kim ne dedi? Erdoğan nasıl bir tavır takınacak?

CHP’nin tezkere kararına kim ne dedi? Erdoğan nasıl bir tavır takınacak?

Cumhuriyet Halk Partisi Suriye ve Irak tezkeresine hayır oyu vereceğini duyurdu. Peki CHP'nin bu kararına kim ne dedi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’te düzenlenen grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu Meclis’te görüşülecek olan Suriye-Irak tezkeresi için “hayır” diyeceklerinin sinyalini verirken grup toplantısının bitiminin ardından CHP’li Özgür Özel partinin tavrını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tezkere ‘hayır’ oyu vereceklerini açıkladı.

CHP’nin hayır tavrı sosyal medyada doğrudan karşılık buldu.

Hükümete ve MHP’ye yakın isimler CHP’nin hayır kararının ardından ana muhalefeti HDP-PKK destekçiliği ile suçlarken, muhalif olan isimler ise Türkiye’nin çıkarları ile Saray’ın çıkarlarının net bir ayrışma yaşadığının altını çizdi.

İŞTE O YORUMLAR:

ekran-resmi-2021-10-26-15-59-39.pngekran-resmi-2021-10-26-15-59-44.pngekran-resmi-2021-10-26-15-59-47.pngekran-resmi-2021-10-26-15-59-51.pngekran-resmi-2021-10-26-15-59-59.pngekran-resmi-2021-10-26-16-00-02.pngekran-resmi-2021-10-26-16-00-08.png

 

CHP’DEN 14 SORU

Öte yandan CHP Grubu tarafından tezkereye yönelik AKP’ye 14 soru soruldu:

“1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda “145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge”ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; “güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti”. Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlib çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4-M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?”

DİĞER PARTİLERİN TUTUMU
AKP, MHP ve İYİ Parti, tezkereye “Evet” oyu verecek. HDP de tezkereye “Hayır” oyu verecek.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, tezkere için “Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğiz” ifadesini kullanmıştı.

TEZKERE OYLAMASI BUGÜN
Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tezkereler bugün Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak.

Tezkerede, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğinin altı çizildi.

Türkiye’nin, komşusu Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği belirtilen tezkerede, “Diğer taraftan Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye’de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir” denildi.

Terör örgütü PKK/PYD-YPG’nin, Suriye’de bölücü faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çekilen tezkerede, Türkiye’nin harekat alanlarında tesis edilen sükunet ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda önlemler alındığı anlatıldı.

İdlib’de, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği vurgulanan tezkerede, “Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.” ifadesine yer verildi.

 

HABERE YORUM KAT