CHP'den emeklilik yasasına iptal davası

CHP'den emeklilik yasasına iptal davası

CHP, yurt dışındaki vatandaşların emeklilik haklarını gasbeden yasa maddelerinin iptali için, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

OKTAN ERDİKMEN - AKP hükümeti, seçimlerden önce gurbetçilere yurt dışında hem emekli maaşı alıp hem çalışma izni vereceklerini, uçak biletlerinde indirim yapacaklarını, askerlik bedelini düşüreceklerini, Kapıkule’de bekleme sürelerini azaltacaklarını vadetti ama bu sözlerini tutmadı.

Aksine, 2019 yılı gurbetçiler için büyük hak kayıplarının yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bunlardan en önemlisi, 17 Temmuz 2019 tarihinde TBMM’de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen, SSK borçlanmasının iptaline ilişkin düzenlemeydi.

7186 sayılı torba yasaya göre, yurt dışında yaşayan işçiler, artık Türkiye’eki patronlar gibi BAĞ-KUR’dan borçlanabilecek, SSK borçlanması yapamayacaklar. Yani, yaklaşık 2 kat prim ödeyip, yüzde 40 daha düşük maaş alacaklar. Üstüne üstlük, ödedikleri prim bedeli de yüzde 32 değil, yüzde 45 olarak hesaplanacak.

Birçok hukukçu, bu durumun Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine, 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik ilkesine ve 60, 62, 65. maddelerinde belirtilen sosyal güvenlik hakkına aykırı olduğunu savunuyordu.

Cumhuriyet Halk Partisi de, yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından, 60 günlük süre dolmadan Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Gurbetçilerin haklarını tırpanlayan maddelerin iptalini istedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, gurbetçilerin emekliliğini fiili olarak bitirip 600 milyon lira tasarruf yapacağına inanıyor. CHP ise tasarrufun, saraylardan, lüks uçaklardan, eşe dosta verilen ihalelerden yapılmasını, gurbetçinin 3 kuruşluk emekli maaşına dokunulmamasını istiyor.

Bir tarafta, gurbetçilere verdiği sözleri tutmayan, üstüne üstlük ellerindeki hakları da iptal etmeye çalışan AKP, diğer tarafta, Avrupa’da ortalamanın altında oy almasına rağmen, halkın çıkarlarını savunan CHP.

Bakalım bütün bunlar, önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlerde, yurt dışındaki seçmenlerin oy verme tercihlerini değiştirecek mi?

 

HABERE YORUM KAT