CHP'de değişim ve dönüşüm şart

CHP'de değişim ve dönüşüm şart

Almanya'da bir aday partisinden 8 puan fazla oy alırsa, genel başkan kendi isteğiyle koltuğunu ona bırakır. CHP'nin sadece lider değil, tüzük ve anlayış değişikliğine de ihtiyacı var.

OSMAN GÜN - Cambridge Üniversitesi tatile girdiğinde, Isaac Newton boş durmamış ve çalışmalarına devam etmişti. Okullar açılınca, tatilde yaptıklarını götürüp hocasına gösterdi. Prof. Barrow, hemen üniversitedeki görevinden ayrılarak profesörlüğü henüz 25 yaşında olan öğrencisi Newton’a bıraktı.

Türkiye’deki 24 Haziran seçimlerinden sonra da, CHP’lilerin büyük çoğunluğu, Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu, kendisinden çok daha iyi bir seçim performansı gösteren Muharrem İnce’ye bırakmasını diliyordu.

Ancak bunu gerçekten yapacağına inananların sayısı azdı çünkü genel merkez yönetimi üst üste 9 seçim kaybetmesine rağmen hala başarılı olduğunu iddia ediyordu.

Aslında başarısız olduklarını kendileri de biliyorlardı. Ancak bunu kabul ederlerse, istifa etmek durumunda kalacaklardı. Parti içindeki imkanları kaybetmek istemiyorlardı. Her gittikleri yerde yüzlerce kişi tarafından karşılanmak ve emirlerinin altında 3-5 tane güçlü belediyenin olması onlara yetiyordu.

Benzer sonuçlar Almanya’da yaşansaydı ve bir siyasetçi partisinden 8 puan daha fazla oy alsaydı, genel başkan seçim gecesi istifa ederdi.

Ekim ayındaki genel seçimlerden önce, dönemin Avrupa Parlamentosu Başkanı olan Martin Schulz’un anketlerde kendisinden daha iyi durumda olduğunu söyleyen Sigmar Gabriel, çekildi ve kendi isteğiyle genel başkanlığı devretti. Dışişleri bakanı oldu.

Seçim sonrası SPD oylarında yine de düşüş yaşanınca, bu sefer Martin Schulz genel başkanlıktan ayrıldı. Yerine meclis grubundan bir başka güçlü isim, Andrea Nahles geldi.

Almanya’da sosyal demokratların çoğulcu ve katılımcı bir tüzüğü var. Üyeler parti yönetiminde doğrudan söz sahibi. Hemşeri derneklerinden binlerce kişiyi getirip, son hafta üye yapmak ve delegeleri kontrol etmek mümkün değil.

Türkiye’de ise birkaç ay sonra belirlenecek olan belediye başkan adaylıklarında, genel başkanın iki dudağı arasında kalacak olanlar, ‘Nasıl olsa bunlar da unutulur’ diye Ankara’yı çok fazla üzmek istemiyorlar.

Partideki değişim yanlıları, ülkenin ve altı okun geleceğini, kendi şahsi çıkarlarının üstünde görenler, tüm bunlara rağmen imza toplamaya başladılar.

CHP’nin tüzüğünün, kadrolarının, yönetim anlayışının değişebilmesi için, genel başkan değişikliği şart görünüyor.

Floransa’da bir David heykeli var. Papa, Michalengelo’ya heykeli nasıl olup da bu kadar mükemmel bir şekilde yapabildiğini sormuş.

Michalengelo çok basit olduğunu söylemiş.

“David olmayan her şeyi çıkardım”.

CHP’den de ‘mış gibi’ yapan ve kendi çıkarı için orada bulunan dış transferleri çıkarın, geriye kalan emekçiler partiyi zaten iktidara götürür.

Bu kadar basit.

HABERE YORUM KAT