CHP ve SPD, aşırı sağa karşı ortak mücadelede birleşti

CHP ve SPD, aşırı sağa karşı ortak mücadelede birleşti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Ankara'da siyasi iş birliği protokolü imzaladı. Protokol, AB üyeliği, sosyal adalet ve aşırı sağla mücadele gibi konularda iş birliği hedefliyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Almanya'nın koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ile Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, siyasi iş birliğini güçlendiren bir protokole imza attı.

Heyetler arası görüşmenin ardından iki lider, düzenledikleri basın toplantısında bu iş birliğinin ayrıntılarını ve gelecekteki hedeflerini paylaştı.

Avrupa Birliği üyelik sürecine destek

Özel, basın toplantısında yaptığı açıklamada, imzalanan protokolün sadece bir belge olmadığını, aynı zamanda iki parti arasında Avrupa Birliği üyelik sürecini de kapsayan stratejik bir iş birliğinin temelini oluşturduğunu belirtti. "Bu protokol, Türkiye'nin AB üyeliğine olan kararlılığımızı ve SPD’nin bu sürece desteğini açıkça ortaya koymaktadır" diyen Özel, iki ülke ve iki parti arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini vurguladı.

Sosyal adalet ve aşırı sağa karşı ortak mücadele

Protokolle birlikte, sosyal adaletin savunulması, demokratik değerlerin korunması ve aşırı sağ ile popülizme karşı ortak mücadele edilmesi konularında iş birliğinin derinleştirileceğini ifade eden Özel, bunun hem Türkiye hem de Avrupa için kritik bir adım olduğunu söyledi. SPD Eş Genel Başkanı Klingbeil ise, iki parti arasındaki bu iş birliğinin çeşitli alanlarda genişleyeceğini ve Türkiye’nin AB'ye üyelik sürecine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Klingbeil ayrıca, dünya genelinde aşırı sağ partilerin güç kazandığına dikkat çekerek, sol partilerin bu tehdit karşısında daha etkili adımlar atmaları gerektiğini söyledi. "Aşırı sağ ve popülist partilerin dünya genelinde nasıl bir ağ kurduklarını görüyoruz. Sol partilerin de bu mücadelede daha organize olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

54033058023-c2bdb617-croped.jpg

Avrupa'da yükselen ırkçılık

Toplantıda, Almanya’da yaşayan Türkler’in artan ırkçılık ve İslam karşıtlığı dalgasından etkilendiğini belirten Özel, Almanya'nın Türkiye kökenli vatandaşların en yoğun bulunduğu ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Özel, Almanya'da uygulanan sosyal demokrat politikalar sayesinde bu olumsuz etkilerin daha az hissedildiğini ifade ederek, entegrasyon sürecinde SPD'nin katkılarını vurguladı.

Sığınmacı anlaşmasına eleştiriler

Özel, basın mensuplarının sığınmacı sorununa ilişkin sorularını yanıtlarken, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasını eleştirdi. Özel, "Bu anlaşma, Avrupa idealleri açısından doğru bir yaklaşım değil. Türkiye, sığınmacı deposu olarak görülmemeli" diyerek, Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşünü teşvik eden çözümler bulunması gerektiğini savundu. Avrupa’nın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirten Özel, Türkiye’nin bu yükü tek başına taşımaması gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: @CHP