“Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” Sergisi

“Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” Sergisi

“Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” Sergisi 30 Mayıs günü saat 11'de İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Kültür Park'ta gerçekleşecektir.

Oğuz Aydemir sergiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Üç yıldır üzerinde çalışmakta olduğum “Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” sergisi sadece Anadolu kıyılarında meydana gelmiş olan tarihi olayların hikayesi değildir. Aynı zamanda Anadolu topraklarına giriş yapmamızdan kısa süre sonra denizlere açılmamızın, Akdeniz’e hâkim olmamızın kapısını aralayan kaptan-ı deryalarımızın, denizcilerimizin, deniz tarihimizdeki dönüm noktalarının eşsiz hikayesidir.

Serginin amacı hem İzmir hem de Türk tarihi açısından tartışmasız bir öneme sahip ilk amiralimiz Çaka Bey’i ve onun liderliğinde elde edilen tarihimizdeki ilk deniz zaferimizi anmaktır.

Türk Donanması için hayati öneme sahip düzenlemeleri hazırlayarak donanmamızın geleceğini daha sağlam zemine taşıyan Mezzo Morto Hüseyin Paşa’yı hatırlatmak ve Aydınlanma Çağı’nın en önemli olaylarından Çeşme’de meydana gelen 1770 Osmanlı-Rus Deniz Savaşını inceleyerek Cezayirli Hasan Paşa’nın donanmayı ayağa kaldırmak için verdiği eğitim ve kurumsallaşma çabalarının bilinirliğini arttırmak, nihayetinde tüm bu tarihi olay ve kahramanları genç kuşaklara aktarmaktır.

Uzun yıllar süren araştırmalara dayanarak ABD’den İtalya’ya, Venedik arşivleri ve kütüphanelerinden Almanya’daki üniversitelere uzanan bir yolculuğun öyküsü olan bu sergi, Türk deniz tarihinin birden fazla kesitini tüm yönleriyle ziyaretçilere sunmayı amaçlıyor.

 

HABERE YORUM KAT