CDU’nun yeni lideri hakkında Almanlar ne düşünüyor?

CDU’nun yeni lideri hakkında Almanlar ne düşünüyor?

CDU’nun yeni lideri Friedrich Merz oldu. Spiegel’in yayınladığı bir ankete göre Almanya’daki birçok vatandaş Merz’in seçilmesinin parti için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyor.

66 yaşındaki Friedrich Merz sonunda hedefine ulaştı. Üyelik anketindeki zaferden sonra, delegelerin neredeyse yüzde 95’i hafta sonu çevrimiçi gerçekleşen parti kongresinde onu yeni CDU başkanı olarak seçti.

Eski şansölye Angela Merkel'in düzenlenen bu kongreye katılmaması, Almanların çoğunluğunun Armin Laschet'in halefinin seçilmesiyle Hıristiyan Demokratlar arasında yeni bir bölümün nihayet başlayacağı görüşüne uyuyor. Bu kanaate Spiegel’in yaptığı bir anket sonucu ulaşıldı.

Ankete göre, Merz kararının Merkel döneminde net bir kırılma olup olmadığı sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 66’sı evet cevabını verirken yüzde 20’si bunu böyle görmüyor.
Merkel ve Merz arasındaki ilişki, o zamanki parti liderinin 2002'de Federal Meclis'teki Birlik başkanlığından uzaklaştırılmasından bu yana gergin.  

Spiegel’in haberine göre, yakın zamanda Merkel, Merz’in parti konferansının akşamında tüm CDU liderlerinin davet edildiği bir akşam yemeği teklifini reddetti. Merz’in bu teklifle Merkel’e uzlaşma sinyali göndermek istediği söyleniyor.

Kırılma olsun ya da olmasın, yeni başkanın seçimi Birlik destekçileri tarafından iyi karşılandı. Her halükarda, CDU ve CSU destekçilerinin yüzde 80’i Merz'i parti için doğru lider olarak görüyor. FDP destekçileri arasında da çok sayıda Merz taraftarı var.

Beklendiği gibi Merz, SPD, Yeşiller ve Soldan gelen potansiyel seçmenler arasında en az heyecan uyandıran isim. Genel yapılan bir ankete göre, yüzde 48 oranında kişi Merz'in CDU için doğru kişi olduğuna inanıyor.

Merz için bu, son üç yılda Parti Başkanlığına üçüncü girişimdi. Pek çok Alman Merz’in daha önce, başarılı olmuş ve sendikayı şansölye adayı olarak Federal seçimlere götürmüş olsaydı, sonucun Armin Laschet'ten daha iyi olacağına inanıyor.

Merz haftasonu yaptığı konuşmasında: “Bu parti yaşıyor ve aktif. Ve şimdi bizden güçlü bir liderlik ve yönetim bekliyor” dedi. Peki seçmenler yeni başkanın siyasetini nasıl değerlendiriyor?
Vatandaşların Merz’e atfettiği nitelikler arasında konumlandırma yüzde 46, liderlik ise yüzde 42 oranında yer alıyor. 

Öte yandan Almanların sadece yüzde 13’ü Merz’in “uzun vadeli bir vizyona” sahip olduğuna inanıyor. Daha da azı (yüzde 4) “şeffaflığı” siyasi tarzının tanınabilir bir özelliği olarak görüyor ve sadece yüzde 9’u onun “diyaloğa girme istekliliğini” doğruluyor.

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT