CDU'dan çok tartışılacak karar: Türkçe dersini kabul etmediler!

CDU'dan çok tartışılacak karar: Türkçe dersini kabul etmediler!

CDU'lu Armin Schwarz, tartışmalı bir karar vererek, Türkçeyi yabancı dil olarak okullarda ders olarak okutulması fikrine karşı çıktı. Schwarz, bunu "sayı" yetersizliğine bağladı.

Hessen Eğitim Bakanı Armin Schwarz (CDU) Türkçenin yabancı dil olarak okullarda ders olarak okutulması fikrini reddetti. Gerekçesi ise öğrencilerin ilgisinin çok az olması!

Aslında Türkçe'nin önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren eyaletin normal yabancı dil müfredatına dahil edilmesi gerekiyordu. Bir önceki siyah-yeşil hükümet bu konuda ümit vaat etmiş ve 2022/2023 öğretim yılında buna uygun bir okul denemesi başlatmıştı. Şu anda Hessen'de CDU ile birlikte hükümetin küçük ortağı olan SPD de aslında Türkçenin yabancı dil olarak okutulması lehinde kampanya yürütmüştü. Yeşiller şimdi SPD'yi hükümete katılmak için kendi taleplerinden vazgeçmekle suçluyor.

SAYI YETERLİ DEĞİL!

Aslında Yeşiller'in yanı sıra özellikle SPD, Türkçe'nin Hessen okullarında yabancı dil müfredatına dahil edilmesi için baskı yapmıştı. Geçen yıl Nisan ayında Frankfurt SPD milletvekili Turgut Yüksel, başlattığı bir imza kampanyasından bahsetmişti. İmza kampanyası Türkçe ve Yunanca'nın yabancı dil olarak sunulmasını talep ediyordu.

Ancak Schwarz parlamentodaki bir soru-cevap oturumunda projeyi iptal etti. Bakan, “yoğun bir şekilde reklamı yapılmasına” rağmen, şu anda sadece 35 öğrencinin okul denemesine katıldığını söyledi. Kassel'deki Georg August Zinn okulunda 7. sınıfta 12 öğrenci, 8. sınıfta 8 öğrenci ve Lollar'daki Clemens Brentano Avrupa okulunda toplam 15 öğrenci bulunuyor. Bu sayının düzenli faaliyete başlamak için yeterli olmadığı savunuluyor.

Eyalet parlamentosundaki Yeşiller parlamento grubunun orta dereceli okullar sözcüsü Sascha Meier, “Siyah-kırmızı eyalet hükümetinin okul denemesini genişletmeyi bile planlamaması, Hessen SPD'sinin mutlak bir iddianamesidir” diyor. Haziran 2021'de dönemin Hessen SPD partisi ve meclis grubu başkanı Nancy Faeser de bu amaçla özel olarak düzenlenen bir basın toplantısında Hessen'deki okullarda Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmemesinin kabul edilemez olduğunu açıklamıştı. Yüksel aynı zamanda bir genel kurul tartışmasında Siyah-Yeşilleri bu bağlamda “kurumsal ayrımcılık” yapmakla da eleştirdi. SPD'nin 2023 eyalet seçimleri için hazırladığı seçim programında da Türkçe'nin “terfi için gerekli yabancı dil” olarak öğretilmesi çağrısında bulunulmuştu.

ARTI49

FOTOĞRAF: unsplash

HABERE YORUM KAT