CDU içinde ‘Merz’ tartışması yaşanıyor!

CDU içinde ‘Merz’ tartışması yaşanıyor!

Genel Başkanı Friedrich Merz için “Başbakanlığa uygun değil” diyen CDU’lu Saarland Eyalet eski Başbakanı Tobias Hans’a tepki geldi.

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Almanya için Alternatif (AfD) ile işbirliği yapılmayacağını, ancak yerel düzeyde bazı durumlarda bu işbirliğinin mümkün olmayabileceğini belirten söyleşi sonrasında, parti içinde eleştirilere maruz kaldı.

CDU Saarland Eyalet eski Başbakanı Tobias Hans, Merz döneminde sağ popülistlerin oy oranının iki kat arttığını hatırlatarak, Merz'in başbakanlık için uygun olmadığını söyledi. Bu eleştiriler, parti içinde ciddi tartışmalara neden oldu ve Hans'a karşı ağır tepkiler geldi.

CDU Saarland Eyalet Teşkilatı Genel Sekreteri Frank Wagner ise geriye dönüp Tobias Hans'ın kendi bilançosuna bakıldığında, onun federal düzeyde kimselere akıl verme hakkının olmadığını ifade etti.

Bu gelişmelerle birlikte, CDU'nun ana muhalefetin büyük kanadı olarak AfD'nin oy oranının artması ve parti içi çekişmeler göz önüne alındığında, siyasi atmosfer oldukça gergin hale geldi.

CDU Saarland Eyalet Teşkilatı Genel Sekreteri Frank Wagner, Tobias Hans'ın açıklamasının kendi profilini düzeltmek için geçici olarak işe yarayabileceğini ancak partiye ve partililere zarar verdiğini ifade etti. Wagner, 2022 yılında yapılan Saarland Eyalet Parlamentosu seçimlerinde CDU'nun tarihinin en düşük oy oranıyla hezimete uğradığını ve Hans'ın başbakanlık koltuğunu kaybettiğini hatırlatarak eleştirilerini güçlendirdi. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Nadine Schön de Wagner'e tam destek verdi ve Hans'ın saçmalıklarına karşı çıkarak aynı görüşü paylaştığını belirtti.

Friedrich Merz, içten ve dıştan gelen tepkilerin artması üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını ileri sürdü ve "AfD ile yerel düzeyde de kesinlikle işbirliği yapmayacağız" şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak bu yöndeki tartışmalar henüz sona ermedi. 8 Ekim'de Hessen ve Bavyera'da yapılacak eyalet seçimleri öncesi, muhafazakar kanadın işini zorlaştıracağı düşüncesi ağırlık kazandı. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder ile CDU'lu Hessen Başbakanı Boris Rhein de, bundan sonra da AfD ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını açıkladılar. Söder'in CSU Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında, Merz'in yaklaşımını bir "hata" olarak nitelendirdiği ve "Bu tartışmalar bize çok zarar veriyor" dediği belirtildi.

HABERE YORUM KAT