CDU, Berlin'deki o heykeli yıkmak istiyor

CDU, Berlin'deki o heykeli yıkmak istiyor

Almanya'da Naziler tarafından katledilen komünist Ernst Thaelmann'ın heykeli kaldırılmak isteniyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonları, Almanya Hristiyan Demokratlar Birliği tarafından komüninizm düşmanlığının bahanesi olarak gösteriliyor. 1925 ile 1933 yılları arasında Almanya Komünist Partisi’nin başkanlığını yapan ve ardından toplama kampında Hitler’in emri ile idam edilen Ernst Thaelmann’a ait heykel kaldırılmak isteniyor.

Evrensel’den Savaş Çelik’in haberine göre, heykelin kaldırılması önerisi Belediye Meclisinde bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Üyesi David Paul tarafından geldi. Paul heykelin kaldırılması için dilekçe verirken, heykeli eriterek metalinin satılmasını ve gelirin Ukrayna’ya gönderilmesini önerdi.

Paul ve CDU, Thälmann’ın KPD’deki liderlik rolüne atıfta bulunarak, “Berlin’in göbeğinde antidemokrat olan bir kişiyi onurlandırıyor olmamız endişe verici” açıklamasını yaptı. Yeşiller Partisi de bu öneriye destekte bulundu. Hannah Wettig, Thaelmann’ın Stalin’in destekçisi olduğunu söyleyerek Putin’le “Caniliğin simgesi olan anıtın kaldırılmasında geç bile kalındı” dedi.

UCUZ POPÜLİZM

Eyaletteki anıtlarla ilgili karar yetkisine sahip olan Berlin Kültür Senatörü Klaus Lederer ise anıtın kaldırılmasının doğru olmadığını belirtti. Liberal Demokrat Parti bile CDU’nun önerisini ucuz popülizm olarak niteledi.

Öte yandan heykeli yapan Lew Kerbel Ukrayna doğumlu ve heykelin üstünde durduğu mermer de Ukrayna’dan getirilmişti.

Haber: Evrensel - Savaş Çelik
Fotoğraf: Flickr - stoha

HABERE YORUM KAT