"Bütçe tasarrufu" Federal Kabine'den geçti: Uçak biletleri artacak, yeni vergiler de yolda!

"Bütçe tasarrufu" Federal Kabine'den geçti: Uçak biletleri artacak, yeni vergiler de yolda!

Planlanan tasarrufları içeren bütçe taslağı Federal Kabine'den geçti. Uçak biletleri artacak, motorlu taşıtlar vergisi gelecek, tarımsal dizel için sağlanan vergi imtiyazları kaldırılacak, şirketler plastik vergisini kendisi ödeyecek...

Koalisyon liderlerinin anlaşmaya varmasından bir hafta sonra Federal Kabine 2024 bütçesinde yapılması planlanan "tasarrufları" görüştü.

Berlin'deki hükümet çevrelerine göre, Bakanlar zorlu istişarelerde varılan anlaşmanın ayrıntılarını not aldı. Federal hükümet planlanan kesintilerin ayrıntılarını açıkladı. Söz konusu kesintilerin 2024 bütçesindeki milyar Euro'luk açığın kapatılmasına yardımcı olması amaçlanıyor.

Federal hükümete göre, Federal Meclis'in bütçe ile ilgili kararını 2024 Ocak ayı sonunda vermesi planlanıyor. O zamana kadar geçici bütçe yönetimi geçerli olacak.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin Kasım ayı ortasında aldığı bir karar, 2024 bütçesinde çift haneli milyar Euro'luk bir deliğe neden oldu. Bunun üzerine Şansölye Olaf Scholz, Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ve Maliye Bakanı Christian Lindner bir çözüm bulmak amacıyla yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Nihayet geçtiğimiz Çarşamba günü bir anlaşma açıkladılar. Bu anlaşma çok sayıda tedbir içeriyor.

UÇAK BİLETLERİ ARTACAK

Gelecekte, tarım ve ormancılıkta kullanılan araçlardan motorlu taşıtlar vergisi alınacak ve tarımsal dizel için sağlanan vergi imtiyazları da kaldırılacak.

Ayrıca yolcu uçuşları için bilet vergisi de artacak.

"Tasarruf planları"nın diğer kilit noktaları şöyle:

Bakanlıklar daha az para harcayabilir: Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı bütçelerinden uluslararası angajman için toplam 800 milyon Euro kesilecek. Ulaştırma Bakanlığı 380 milyon Euro, Eğitim Bakanlığı ise 200 milyon Euro katkıda bulunmak zorunda kalacak.

Emekli maaşları için daha az federal sübvansiyon: Yasal emeklilik sigortası federal hükümetten 600 milyon Euro daha az destek alacak.

Silah alımlarının yeniden sınıflandırılması: Bundeswehr, kendi stoklarından Ukrayna'ya transfer edilen silahları satın alıyor. Bu alımlar artık federal bütçeden değil, Bundeswehr'in modernizasyonu için ayrılan özel fondan finanse edilecek. Bu da bütçede 520 milyon Euro daha az harcama yapılmasına neden olacak.

Şirketler plastik vergisini kendileri ödeyecek: Şimdiye kadar federal hükümet AB'ye bir plastik vergisi ödüyordu; gelecekte üreticiler bunu kendileri ödeyecek. Bu sayede 1.4 milyar Euro ek gelir elde edilmesi bekleniyor.

Yakıt ikmali ve ısınma için daha yüksek CO₂ fiyatı: Isıtma yağı, gaz ve benzindeki CO₂ fiyatı yılbaşında ton CO₂ başına 40'tan 45 Euro'ya yükselecek.

İş ve İşçi Bulma Kurumu parasını geri ödüyor: Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, koronavirüs krizi sırasında sübvansiyon olarak ödediği 1,5 milyar Euro'yu federal hükümete geri ödeyecek.

"Vatandaşlık Parası"nda kesintiler: Vatandaşlık Parası artık ileri eğitim için bonus ödemeleri içermeyecek ve tamamen reddedenler için de yaptırımlar olacak. Maliye Bakanlığı'na göre bu sayede 250 milyon Euro tasarruf sağlanacak.

Mülteciler için iş turbosu: Amaç, işgücü piyasasında kalma ihtimali olan mülteciler için daha fazlasını başarmaktır. Buna daha sık temas ve görev ihlallerine yönelik yaptırımlar da dahil. Alman hükümeti bunun yaklaşık 500 milyon Euro tasarruf sağlamasını bekliyor.

İklim ve Dönüşüm Fonu'ndan yapılan harcamalar 12,7 milyar Euro azaltılacak.

Borç freninin tekrar askıya alınıp alınmayacağı henüz belli değil. Borç freni yılın ilerleyen dönemlerinde de askıya alınabilir...

ARTI49

HABERE YORUM KAT