Böyle tasarruf mu olur? Berlin'de polis, ambulans, itfaiye kalmayacak... Güvenlik tehlikede!

Böyle tasarruf mu olur? Berlin'de polis, ambulans, itfaiye kalmayacak... Güvenlik tehlikede!

Berlin Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarruf planı, yerel yönetimlere genelge yoluyla iletildi. Planda, polis ve acil servis teşkilatlarından beklenen tasarruf rakamlarının, şehrin güvenliğini tehlikeye atabileceği yönünde eleştiriler geldi.

Trafik Işığı Koalisyonu'nun bir süredir attığı tasarruf adımları, ülke genelinde tepki toplamaya devam ederken, Berlin'de, ülke genelinde muhalefet, yerel yönetimde iktidar pozisyonunda bulunan CDU'nun müdahalesiyle kabul edilen tasarruf adımları da tartışma konusu oldu.

14 Aralık'ta toplanan Berlin Temsilciler Meclisi, bu yıl ve gelecek yılın bütçesini kabul etti. Bir buçuk hafta sonra ise Berlin'in Maliye Senatörü Stefan Evers, bütçe genelgesini yerel yönetimlere gönderdi.

Yasal olarak bağlayıcı olan belgede, Senato yönetimlerinin 29 Şubat'a kadar yüzde 5,9, yani 1,75 milyar Euro tasarruf yapmaları gerektiği belirtiliyor. Tasarruf yapılırken, personel giderlerinin kısılmaması, çalışanların haklarına ve maaşlarına da dokunulmaması zorunlu tutuluyor. Bu da yönetimlerin sadece maddi harcamalardan kısabileceği anlamına geliyor.

TEŞKİLATLARDAN MİLYONLARCA EURO TASARRUF BEKLENTİSİ

Genelgede; yerel polis ve itfaiye teşkilatlarının yanı sıra Anayasayı Koruma Dairesi, Vatandaşlar ve Düzenleyici İşler Devlet Dairesi, Vatandaşlığa Kabul Devlet Dairesi ve Spor Dairesi'ni de kapsayan toplam 184 milyon Euro tasarruf bekleniyor. Bu miktarın 121,7 milyon Euro'su polise, 28,5 milyon Euro'su ise itfaiye teşkilatına yazılacak.

Ancak çok sayıda polis mülkünün kira ve yan giderlerine (176 milyon Euro) dokunulamayacağı için sadece geriye kalan maddi giderlerden tasarruf edilebilecek. Bu haliyle geriye sadece 275,7 milyon Euro kalıyor. Bu da yakıt ikmali, sarf malzemeleri, araç onarımları, satın almalar ya da eskiyen ekipman ve cihazların değiştirilmesi gibi harcamalar için, yüzde 44 daha az para kalmasına neden olacak.

"BERLİN GÜVENLİĞİNİ KAYBEDECEK"

Berlin İçişleri Senatörü Iris Spranger (SPD), Evers'in imzaladığı tasarruf hedeflerinin hayata geçmesi halinde, başkent için sıkıntılı bir tabloyla karşılaşılabileceğine dikkat çekiyor. En büyük sorunun ise polis ve acil servis teşkilatlarında yaşanacağının altı çiziliyor. Teşkilatlarda oluşacak boşlukların, başkente güvenlik sorunu olarak geri döneceği kaydediliyor.

İçişleri Senatörü, konuya dair yaptığı açıklamada "O zaman polis teşkilatını kapatabilirim" dedi. "Devriye arabaları ve ambulanslar park halinde kalmak zorunda kalacak çünkü benzin ay ortasında artık ödenemeyecek" ifadelerini kullandı. Senatör'e göre, şok tabancaları ya da vücut kameraları gibi sipariş edilen ekipmanların alımları da iptal edilecek.

İtfaiye teşkilatı için de benzer bir durum söz konusu. Teşkilatın, maddi harcamalarının neredeyse dörtte birini kesmesi gerekecek. İtfaiyeciler, benzin faturalarının şimdiden iki aya varan gecikmelerle ödendiğini bildiriyor.

Tasarruf tedbirlerine karşı olmadığını belirten Spranger, "Ancak bu ölçekte ve sulama tenekesiyle değil. Hangi alanlarda tasarrufa gidileceğine siyasi olarak karar verilmelidir" ifadelerini kullanıyor.

Belediye Başkanı Kai Wegner'in (CDU), makamı gereği tasarruf planlarında değişiklik yapabileceği biliniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT