Bölük pörçük SPD: Berlin’de koalisyon ortağından ABD’ye “atom bombalarını çek” çağrısı

Bölük pörçük SPD: Berlin’de koalisyon ortağından ABD’ye “atom bombalarını çek” çağrısı

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, ABD’den Almanya’da bulunan atom bombalarını çekmesini talep etti. Parti yönetiminde farklı görüşler var.

Federal Almanya’da Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atom bombası atılmasının 75inci yıldönümü çerçevesinde bir açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, ABD’nin Almanya’da konuşlandırdığı yaklaşık 20 atom bombasını geri çekmesini istedi. Bu açıklama, parti yönetiminde ve tabanında bu konuda farklı eğilimler bulunduğunu bir kez daha görünür kıldı. 

SPD’li Dışişleri Bakanı Heiko Maas, aynı görüşü paylaşmazken parti eşbaşkanlarının Mützenich’i desteklediği gözlendi. Mützenich'i NATO'nun bütünlüğüne ve Alman-Amerikan ilişkilerine zarar vermekle suçlayan hükümet ortağı Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ise teklifin dehşet verici olduğunu savundu. Sol Parti ve Yeşiller Partisi, Mützenich’in teklifini destekliyor.

ABD’nin Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletinde bulunan Büchel kasabası yakınlarında yaklaşık 20 atom bombası konuşlu bulunuyor. ABD geçtiğimiz günlerde Almanya'da bulunan askerlerinden yaklaşık 12 binini geri çekme kararı almıştı.

+49 – KÖLN

FOTO: AA

HABERE YORUM KAT