Boğaziçi’nin atanmış rektörü derslerine son vermişti: Can Candan’ın belgeseli Almanya’da gösteriliyor

Boğaziçi’nin atanmış rektörü derslerine son vermişti: Can Candan’ın belgeseli Almanya’da gösteriliyor

Can Candan'ın 'Duvarlar - Mauern - Walls (2000)' belgeseli 7 Kasım'a kadar Almanya'da gösterimde olacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nde dersleri elinden alınan ve okula girişi engellenen Can Candan’ın ‘Duvarlar – Mauern – Walls (2000)’ belgeseli Almanya’da gösterilecek.

Boğaziçi Üniversitesi atanmış rektörü Naci İnci’nin talimatıyla ders vermesi ve kampüse girmesi engellenen Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni, belgesel sinemacı Can Candan’ın “Duvarlar – Mauern – Walls” (2000) belgeseli, Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yılı dolayısıyla düzenlenen ‘… oder kann das weg? Fallstudien zur Nachwende’ (… yoksa bu geçebilir mi? Yeniden Birleşmeye Dair Vaka Çalışmaları) başlıklı sergi kapsamında bugün Berlin’de izleyicilerle buluşacak.

Candan’ın 1989 yılında bir gazetenin iç sayfalarından birinde okuduğu “Berlin’deki Türkiyeliler artan ırkçılıktan endişe duyuyor” haberinden yola çıkarak çekmeye karar verdiği ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ikinci yılında Almanya’nın birleşmesinin Berlin’de yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin gündelik hayatları üzerindeki etkilerini anlatan “Duvarlar-Mauern-Walls” adlı ilk uzun metraj belgeseli, 3 Ekim Pazar günü Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yıldönümünde, Berlin’deki Maxim Gorki Tiyatrosu’nda düzenlenen ‘Duvarlar 3.0’ isimli etkinlikte de gösterildi. Gösterimin ardından Can Candan ile bir söyleşi yapıldı.

“Duvarlar-Mauern-Walls” belgeseli söz konusu sergi kapsamında 7 Kasım’a kadar gösterimde olacak.

Yurt dışı prömiyeri bundan yirmi bir yıl önce Almanya’da gerçekleşen “Duvarlar-Mauern-Walls”, Almanya’daki tüm okulların filmlere erişimini sağlayan Bundeszentrale für politische Bildung/bpb (Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı) koleksiyonuna, Köln’de bulunan DOMID (Almanya’da Göç Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi) arşivinde de yer alıyor.

HABERE YORUM KAT