'Bizi dolarlarınızla satın alamazsınız'
ANKARA - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki sarayda düzenlenen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı.
Asırlardır barış ve huzur içinde yaşanılan yerlerde bugün karşılaşılan görüntülerin yürekleri yaraladığının ifade eden Erdoğan, "Kendi meselelerimizin üstesinden gelmek için uğraşırken bu kardeşlerimizin bulunduğu durumu görmezden gelmek bize yakışmaz. Bu sebeple bedel ödeyeceğimizi bilsek de asırlarca birlikte yaşadığımız ortak tarih ve medeniyet geçmişine özellikle sahip olduğumuz kardeşlerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki Kudüs oylamasına değinen Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"ABD'nin başkanı tehdit sallıyor. Nedir bu tehdit? Diyor ki 'Biz yüz binler, yüz milyonlar, milyarlar veriyoruz, bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var. Bunların hepsini tek tek kaydediyoruz.' Peki, Amerika'ya ne diyorlar, 'demokrasinin beşiği.' Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. O dolarlar gelir ama satılan irade bir daha geri gelmez. Onun için duruşunuz çok önemli. Biz bugün Afrika ülkelerinin hepsini dolaşıyoruz ama biz dolarlar geri gelsin diye dolaşmıyoruz. Hepsi kimliğini, kişiliğini bulsun diye dolaşıyoruz.
BM Genel Kurulu'ndaki Kudüs oylaması
BM Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüs oylamasını hatırlatan Erdoğan, "Şu yapılanları gördüğümüz zaman, 'Bu nasıl bir demokrasidir' diye kendi kendimizi hesaba çekmek durumundayız. Demokrasi mücadelesi verilecekse böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle engelleyerek değil, bırakın, herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, özgür bir şekilde ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu konuda dünya, Amerika'ya çok güzel bir ders verir diye beklentim var, temennim var." açıklamasında bulundu.
Erdoğan, bu söylenenleri, bugünün dünyasının güç ve imkan sahibi kesimlerinin zaten yaptığını, bunların örnekleriyle de her yerde karşılaşmanın mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Aynısını yapmamız gerektiğini ifade ettiğimizde biz niçin eleştiriliyoruz? Kültür ve sanat üretimimizi zenginleştirmek için gereken iklimi oluşturmakta bu derece zorluk çekmemizde eksiklerimiz kadar işte bu buram buram eziklik kokan bu zihniyetin de payı yok mudur? Kendimize güvenmez, kendimizi doğru yerde konumlandırmazsak bu kısır döngüden çıkamayız." dedi.