Bir ilk ve önemli bir mesaj: Alman Anayasa Mahkemesi’ne kadın yargıç seçildi

Bir ilk ve önemli bir mesaj: Alman Anayasa Mahkemesi’ne kadın yargıç seçildi

Almanya’da Federal Konsey, hukukçu Ines Härtel'i Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak seçti. Böylece Almanya’da ilk kez bir Doğu Alman ve bir kadın en yüksek Alman mahkemesinde yargıç olarak göreve başladı.

Selefi Johannes Masing'in ardından oy birliğiyle seçilen hukuk profesörü 48 yaşındaki Ines Härtel Anayasa Mahkemesi’nin Birinci Senatosunda görev alacak.

Härtel bugüne dek Frankfurt Oder'taki Avrupa Üniversitesi Viadrina'da Dijital Hukuk Araştırma Bölümü Başkanı olarak  görev yapıyordu. 

Tagesschau’da yer alan habere göre, Härtel en yüksek Alman mahkemesine yargıç olarak seçilmesinden “büyük sevinç ve  gurur duyduğunu” belirtti. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 30'uncu yılında Härtel’in seçilmesi adli makamlarda ve hukuk kurumlarında eşitlik içinde birlikte yaşamın bir işareti olarak da algılanıyor.

Öte yandan Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig, Federal Konsey'in söz konusu seçimi “gecikmiş olsa da önemli bir işaret” olarak nitelendirdi.

INES  HÄRTEL HAKKINDA

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi yargıcı Ines Härtel 1972'de Magdeburg yakınlarındaki Staßfurt'ta doğdu ve eski Doğu Almanya’da büyüdü.

Halle-Wittenberg Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevine başlamadan önce Göttingen'de  yüksek öğrenimini tamamladı.

Viadrina'daki görevine başlamadan önce Ruhr Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörü olarak görev yaptı. Härtel, 2017-2019 yılları arasında Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi'nde yargıç olarak çalıştı.

Härtel'in seçilmesinin ardından Federal Anayasa Mahkemesinde önümüzdeki dönem daha fazla kadın yargıcın göreve gelmesi de bekleniyor.

+49 – KARLSRUHE

FOTO : © Lisa Müller | Die Hoffotografen GmbH

HABERE YORUM KAT