BioNTech’ten kanser aşısı müjdesi!

BioNTech’ten kanser aşısı müjdesi!

Bir süredir mRNA tabanlı kanser aşısı üzerinde çalışan çift umutlandıran bir açıklamada bulundu.

Tıp alanında faaliyet gösteren en büyük şirketlerden biri olan BioNTech’i Covid-19 salgını ile daha yakından tanımıştık. 11 aylık sürecin sonunda ilk onaylı aşıyı geliştiren Alman şirketten kanser aşısı ile ilgili umutlandıran haber geldi. BioNTech şirketinin kurucu ortağı Özlem Türeci, verdiği röportajda gelecek çalışmaları ve kanser aşısı ile ilgili konuştu.

Bir süredir mRNA tabanlı kanser aşısı üzerinde çalışan çift umutlandıran bir açıklamada bulundu.

 
Dünyanın hala atlatamadığı Coronavirüs salgını gündemimizdeyken daha genel bir tehdit olan kanserle ilgili umutlandıran bir açıklama geldi. New York Post gazetesine röportaj veren Türeci, Covid-19 aşısında da kullanılan mRNA sisteminin kanser aşısında kullanılacağını söyledi. Virüse karşı savaşacak proteinlerin üretimi için bağışıklık sistemini tetikleyen bu aşı geliştirme yöntemi, temelde vücuda bilgi götürmeyi sağlıyor. Şirketin piyasaya sürdüğü Covid-19 aşısında da bu yöntemin kullanılması bir örneğini bizlere gösteriyor.

Röportajda mRNA sistemine dayanan kanser aşılarının kullanılması için önümüzde hala birkaç yıl olduğu da belirtildi. Bunun beraberinde bu tip aşıların çıkışıyla ilgili tahminler yapmanın çok zor olduğu da vurgulandı. Covid-19 salgınının patlak vermesinden sonra kanser aşısıyla ilgili çalışmaların önceliğini yitirmesinin de çıkış tarihiyle ilgili payı bulunuyor.

Dün düzenlenen törende eşi Uğur Şahin ile birlikte Almanya’da onuru temsil eden liyakat nişanını alan Türeci, bu durum hakkında da konuştu. Yaptıkları açıklamada Bu büyük bir onur ancak tek başımıza başaramazdık. Ortada çok emek söz konusu. BioNTech’teki ekibimiz, ortaklarımız, hükümetler ve düzenleyici kurumlar; hep birlikte çalıştık.


 İlk onaylanan Covid-19 aşısı unvanına sahip olan aşının ülkemize birkaç hafta içinde ulaşacağı ve uygulamasına başlanacağı açıklandı. 4.5 milyon doz olarak planlanan dağıtım sonrasında aşılama programında 60 yaş grubuna geçilmiş olacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’un açıklamasına göre daha ileri yaş grubunda olanlar da BioNTech aşısı programına katılabilecek.

Covid-19 aşılama süreci devam ederken kanser aşısı ile ilgili çalışmalardan olumlu haberleri pek sık duyamayacağız gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT