Biontech'ten Afrika açılımı

Biontech'ten Afrika açılımı

Alman ilaç şirketi Biontech, Pazartesi günü Afrika kıtasında son teknoloji ürünü mRNA aşıları için ilk üretim tesisinin açılışını yaptı.

Biontech, Afrika kıtasında mRNA aşıları için ilk üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Ruanda'nın başkenti Kigali'de yaptığı konuşmada, “Biontech fabrikası Afrika pazarına uygun fiyatlarla tedarik sağlayan bir Ruanda ilaç endüstrisinin çekirdeğini oluşturmalıdır” dedi.

Afrika şimdiye kadar büyük ölçüde aşı ithalatına bağımlıydı. İhtiyaç duyulan aşıların sadece yüzde biri kıtada üretiliyor. Ruanda'daki Biontech tesisi bir test aşamasının ardından önümüzdeki yıl ticari aşı üretimine başlayacak.

Şirket, koronavirüs aşılarına olan talepteki keskin düşüş göz önüne alındığında, mRNA teknolojisini öncelikle Afrika'da özellikle yaygın olan hastalıklara yönelik aşılar geliştirmek için kullanmayı planlıyor.

Ruanda'da yakında bir sıtma aşısı üretilecek ve şu anda klinik test aşamasında. Tüberküloz ve HIV'e karşı aşılar daha sonra eklenecek ve klinik test aşamasının 2024 yılında başlaması planlanıyor. Ruanda'da üretilen aşılardan yalnızca Afrika kıtası faydalanacak.

BAKANDAN TESİSE ÖVGÜ

Dışişleri Bakanı açılışta yaptığı konuşmada Ruanda'daki tesisin "olağanüstü bir hızla" inşa edilmesinden övgüyle söz etti. Biontech'in Kigali'deki üretim tesisinin temeli Haziran 2022'de atılmıştı. Şirket, Ruanda'ya toplam 150 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor.

Baerbock projeyi mümkün kılan uluslararası işbirliği ruhunu övdü. Kigali'de yaptığı açıklamada AB'nin "Global Gateway" yatırım atağına atıfta bulunarak "Dünya siyasetinde derinleşen çatlaklardan bahsettiğimiz bir dönemde, Avrupa-Afrika işbirliğinin neler başarabileceğini gösteriyoruz" dedi. Ruanda, Gana, Güney Afrika ve Nijerya'da aşı üretimi, yarısı Almanya tarafından finanse edilen yaklaşık 1.2 milyar Euro ile ilerletilecek.

Kigali'deki tesisin açılışına Biontech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ruanda, Senegal ve Gana devlet başkanları da katıldı.

ARTI49

FOTOĞRAF: AA

HABERE YORUM KAT