“Bill Gates'in yapay ürünleri” denilen videonun altından ne çıktı

“Bill Gates'in yapay ürünleri” denilen videonun altından ne çıktı

“Bill Gates'in Yapay Ürünleri” mesajıyla sosyal medyada bir video gündem oldu. Videonun laboratuvarda üretilmiş bir brokoliyi gösterdiği iddia edildi. İddia 1 milyondan fazla görüntülendi ancak başka çıktı.

Bir X hesabı tarafından 9 Aralık 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda videonun laboratuvarda üretilmiş bir brokoliyi gösterdiği iddia edildi.

İddia 1 milyondan fazla görüntülenme, 700’e yakın paylaşım ve binden fazla beğeni aldı. İddia çeşitli sosyal medya hesaplarınca da paylaşılmış.

Videoyu Doğruluk Payı inceledi ve gerçeği açıkladı. Video bir sanat çalışmasını gösteriyor. Sanatçının çeşitli ‘hareket eden’ gıdalar yarattığı TikTok hesabında görülebiliyor.

‘HAREKET EDEN’ BROKOLİ BİR SANAT ÇALIŞMASI

Videoda dikkatli bakıldığında “@providingforthecommunity Russel Cameron” yazdığı görülüyor. İnternette aratıldığında ise bir TikTok hesabı karşımıza çıkıyor. Hesap Russel Cameron adlı bir sanatçıya ait ve hesabı bir milyondan fazla kişi takip ediyor. TikTok hesabı incelendiğinde çok sayıda gıdanın ‘hareket ettiğini’ görmek mümkün. ‘Hareket eden’ brokoli de bu hesap altında bulunuyor ve 3 Aralık 2023 tarihinde paylaşılmış. Sanatçının birçok ürününe de farklı platformlardan ulaşılabiliyor.

Russel Cameron’ın biyografisine internetten ulaşmak mümkün. Cameron “karanlık duygusal ve belli ölçüde rahatsızlık veren heykeller” yaratan bir sanatçı olarak tanıtılıyor. Biyografisinde nesneleri harekete geçirmesi şu şekilde tarif ediliyor:

“Russel'in bir heykel yaratırken ana hedefi ona hayat vermek, his vermek ve aramızda bir yer vermektir; ister klasik bir büst ister bir tahta levha üzerine monte edilmiş deforme olmuş bir uzuv olsun, parça izleyiciye konuşmalı ve bir hikaye anlatmalıdır.

Russel'in heykellerinin çoğunluğu, deri dokusu ve bir çeşit anatomik yapı gibi insani özelliklere sahip; bu özelliklerin tümü, her bir parçanın yaratılmasında önemli bir rol oynuyor.”

Cameron’ın nesneleri nasıl harekete geçirdiği ise bilinmiyor. Fakat, paylaştığı bir videoda ‘hareket eden’ muzun içinde çeşitli kabloların olduğu görülebiliyor.

Sonuç olarak; videonun laboratuvarda üretilmiş bir brokoliyi gösterdiği iddiası doğru değil.