Biden ve Merkel'in G20 görüşmesinde Rusya çıkışı

Biden ve Merkel'in G20 görüşmesinde Rusya çıkışı

ABD Başkanı Joe Biden, Berlin'de yeni bir hükümet kurma hazırlıkları sırasında tartışmalı Kuzey Akım 2 boru hattı üzerinde bir ABD-Alman anlaşması üzerinde çalışmaya devam edilmesi çağrısında bulundu.

Biden, Cumartesi günü Biden'ın geçici Şansölye Angela Merkel ve muhtemelen onun yerini alacak maliye bakanı Olaf Scholz ile görüşmesinden sonra, anlaşmanın uygulanması üzerinde çalışmaya devam etmenin önemini vurguladı. Görüşme, Merkel ve Scholz'un bir süreklilik gösterisiyle katıldığı G20 zirvesinin oturum aralarında gerçekleşti.

Beyaz Saray, Biden'ın Rusya'nın doğal gaz akışını zararlı siyasi amaçlarla manipüle edememesini sağlamak için ABD-Almanya Ukrayna'ya Destek ve Avrupa Enerji Güvenliği Ortak Bildirisi'ni uygulamak için devam eden çalışmaların öneminin altını çizdi.

Anlaşma, boru hattının jeopolitik bir "silah" olarak kullanılması halinde Rusya'ya yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Nord Stream 2, Rusya'daki Vyborg'dan Baltık Denizi üzerinden Almanya'nın kuzey doğusundaki Mecklenburg Vorpommern eyaletindeki Greifswald yakınlarındaki Lubmin'e kadar uzanıyor.

Washington, boru hattının Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını artırdığını savundu.

Scholz, geçen ay yapılan seçimlerden sonra bir koalisyon hükümeti kurmak için Yeşiller ve iş dünyası yanlısı FDP ile şu anda görüşmelerde bulunuyor. Partiler boru hattı hakkında farklı görüşlere sahipken, Yeşiller karşı çıkıyor, FDP ise şüpheci.

Enerjinin yanı sıra Biden, Merkel ve Scholz, Afganistan'a sürekli insani yardım sağlama çabalarını da ele aldı. Biden, Almanya'ya ABD'ye yerleşirken 35 bin Afgan'ı ağırladığı için teşekkür etti.

Ayrıca Merkel'i iki ülkenin ortak güvenliği ve refahı ve transatlantik ilişkisi açısından önem taşıyan konularda 16 yılı aşkın liderliğinden dolayı tebrik etti.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT