Berlin'in enflasyon rakamları açıklandı: Zeytinyağı hala el yakıyor

Berlin'in enflasyon rakamları açıklandı: Zeytinyağı hala el yakıyor

Berlin'de enflasyonun düşüş gösterdiği ancak bazı gıda kalemlerinin hala pahalı olduğu açıklandı.

Almanya'da enflasyon, Şubat ayında daha da düşerek Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Wiesbaden Federal İstatistik Ofisi tüketici fiyatlarının yüzde 2,5 oranında arttığı ilk tahminini bugün teyit etti.

Berlin'de iki yıldan uzun bir süredir ilk kez gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyonun altında kaldı.

Ocak 2024'te enflasyon oranı yüzde 2,3 ile ulusal ortalamanın altında kaldı. Yetkililerce yapılan açıklamada, "Enerji için fiyat durumu hafiflemeye devam ediyor" denildi.

Araştırmacılara göre Şubat ayında enerji fiyatları, Ocak ayında elektrik ve gaz için hükümet fiyat frenlerinin kaldırılmasına ve benzin, kalorifer yakıtı ve gaz için CO2 fiyatlarının artmasına rağmen, Şubat 2023'e göre yüzde 2,4 daha düşüktü.

Evsel enerji fiyatları yüzde 3,6 oranında düşüş göstermişti ancak bölgesel ısıtma Şubat 2023'e kıyasla yaklaşık yüzde 22 daha pahalıydı.

ZEYTİNYAĞI HALA PAHALI

Federal Ofis'e göre gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 0,9 oranında arttı. Fiyat artışı Nisan 2023'ten bu yana istikrarlı bir şekilde yavaşladı. Örneğin Kasım ayında hala yüzde 5,5 iken, Aralık ayında yüzde 4,6 ve Ocak ayında yüzde 3,8 oldu.

Özellikle taze sebze ve süt ürünleri bir yıl öncesine göre daha ucuzdu. Öte yandan zeytinyağı, fiyatların neredeyse yüzde 51 oranında artmasıyla ciddi bir şekilde pahalandı. Şeker, reçel ve bal da neredeyse yüzde on daha pahalıydı.

Net kiralar ise yıllık bazda yüzde 2,0 oranında arttı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT