Berlin’de yasaklı slogan davasında beraat kararı... “From the River to the Sea”
Berlin’de terör çağrısı yapan bir slogan artık cezasız mı kalacak? Bir Berlinli hâkim, yasaklanan “From the River to the Sea” sloganını söyleyen 23 yaşındaki bir öğrenciyi beraat ettirdi.
Berlin’de yasaklı sloganla ilgili farklı yargı kararları
İsrail’in yok edilmesini talep eden ve nefret söylemi olarak nitelendirilen bu slogan, dönemin İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından 2023’ün sonunda yasaklanmıştı. Ancak mahkemeler bu yasağı farklı şekillerde uyguladı. Berlin’de geçtiğimiz Kasım ayında, bu sloganı Instagram’da paylaşan 42 yaşındaki bir kadına 1.300 Euro para cezası verilmişti.
FU öğrencisi mahkemede aklandı
Amtsgericht Tiergarten’da görülen davada, FU Berlin öğrencisi bir gencin, terör propagandası yaptığı iddiasıyla yargılandığı bildirildi. Söz konusu öğrenci, sloganı bir Filistin yanlısı gösteride attığı gerekçesiyle suçlanmıştı. Ancak, LKA’da görevli bir uzmanın yaptığı tarihsel analiz sonucu, hâkim sloganın Hamas’a ait bir söylem olmadığına ikna oldu. Analize göre, bu ifadenin ilk ortaya çıkışında İsrail’in yok edilmesi çağrısı yer almıyordu ve Hamas’ın da bu sloganı doğrudan kullandığı kanıtlanamadı.
Hâkim, kararda, bu slogan nedeniyle kişileri yargılamanın “politik protestonun kriminalize edilmesi” anlamına geldiğini savundu.