Berlin'de tren ulaşımında kadınlar için ayrı vagon önerisi
Berlin Yeşiller Partisi, Berlin'deki bazı yeraltı vagonlarının belirli saatlerde kadınlara ayrılmasını öneriyor. Kadın yolcular için güvenliği arttırmak istiyorlar. BVG ise harekete geçmeye gerek görmüyor.
Berlin Yeşiller Partisi Milletvekili Antje Kapek, kadınların şehir içi toplu taşıma araçlarında günün her saatinde kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla kadın yolcular için ayrı yeraltı vagonları önerdi.
Politikacı, “Tokyo'dan kopyaladığım çok güzel bir fikir var, orada akşamları özel kadın kompartımanları oluşturuyorlar” dedi. Kapek, “Burada, yoğun saatlerde ve kalabalık koşullarda bile metroda dokunulmadan veya saldırıya uğramadan seyahat etmelerini sağlayan güvenli bir alana sahipler” dedi. Yeşil politikacıya göre kadın yolcular, özellikle iş çıkış saatlerinde kadınlara ayrılan vagonlarda erkek saldırılarına karşı daha iyi korunmalı.
Yasa teklifi henüz yok
Kapek'e göre, özellikle kalabalık olan akşam saatlerinde de kadınlar için özellikle rahatsız edici oluyor. Kadınlara yönelik saldırıların sayısı da geceleri artıyor. Şimdilik bu sadece Yeşiller Eyalet Birliği'nin bir fikri. Bugüne kadar herhangi bir yasa teklifi bulunmuyor.
Teklifin arka planında bu yılın ilkbaharında Berlin'de bir metro treninde yaşanan tecavüz olayı yer alıyor. 33 yaşındaki bir adamın Zehlendorf bölgesindeki U3 hattında bir kadına önce cinsel saldırıda bulunduğundan ve ardından tecavüz ettiğinden şüpheleniliyor. Suçun ardından treni terk ettiği ve otobüsle yoluna devam ettiği belirtiliyor. Tecavüzcü olduğu iddia edilen kişi birkaç hafta sonra yakalanmıştı.
Berlin'in toplu taşıma şirketi "Berliner Verkehrsbetriebe" (BVG)'nin son güvenlik raporuna göre, BVG tarafından işletilen yeraltı trenlerinde, otobüslerde ve istasyonlarda her gün ortalama 11 şiddet olayı meydana geliyor. Rapora göre geçen yıl toplam 4.181 saldırı, zorlama, soygun ve cinsel suç meydana geldi. Bu rakam son on yılın en yüksek rakamıydı. Cinsel suçların sayısı 2014'ten (68) bu yana sürekli artarak 2022'de 313'e yükseldi. 2023'te ise biraz düştü ve 259 olay kaydedildi. Saldırı sayısı ise 284'ten (2014) geçen yıl 636'ya yükselmişti.
BVG önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyor
BVG yine de milletvekillerinin önerisine şüpheyle yaklaşıyor ve araçlarındaki mevcut güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu düşünüyor:
“Tüm yolcuların varış noktalarına güvenli bir şekilde ve her zaman kendilerini iyi hissederek ulaşmalarını sağlamak için çok çalışıyoruz. Amacımız bu.
Kendini iyi hissetmeyen ya da yardıma ihtiyacı olan herkes, gece ya da gündüz herhangi bir saatte, herhangi bir istasyonda acil çağrı ve bilgilendirme sütunları aracılığıyla çalışanlarımızla ve güvenlik kontrol merkeziyle doğrudan iletişime geçebilir.”
BVG ayrıca günün her saati görev başında olan yaklaşık 250 güvenlik personeline de atıfta bulundu:
“Öncelikli istasyonlar gece gündüz, tüm terminal istasyonları da akşam 8 ile sabah 5 arasında sürekli olarak görev yapmaktadır.”
ARTI49