Berlin'de şirketler kira artış oranlarını yeterli bulmuyor

Berlin'de şirketler kira artış oranlarını yeterli bulmuyor

Ev sahipleri birliği BBU, Berlin'de mevcut kira artışlarının kendileri için yeterli olmadığını savundu.

Berlin'in en büyük ev sahipleri birliği BBU, başkentte kiraların geçen yıl "ılımlı" bir şekilde arttığını savunuyor. Birliğe göre, başkentteki mevcut kiralar yüzde 1,4'ün biraz altında artarak kendi üye şirketlerinde metrekare başına ortalama 6,59 Euro'ya yükseldi. Yeni kiralamalar için kiralar yaklaşık yüzde 0,9 artarak metrekare başına 8,03 Euro'ya yükseldi.

Brandenburg'daki mevcut mülklerin kiraları da sadece yüzde 2 gibi küçük bir artışla metrekare başına 5,64 Euro'ya yükseldi. BBU'ya göre, Potsdam'da yeni kiralanan konutların fiyatları yüzde 5,8 oranında düşerek metrekare başına 7,54 Euro'ya geriledi.

Belediye, devlet, kooperatif, ve kilise tarafından işletilen konut şirketleri BBU'da örgütleniyor. Bu şirketler, Berlin'deki kiralık konut stokunun yaklaşık yüzde 40'ını, Brandenburg'un ise yaklaşık yarısını yönetiyor.

ARTIŞI YETERLİ BULMUYORLAR

Dernek direktörü Maren Kern, Brandenburg ile ilgili olarak, kiraların mevcut gelişimiyle, "yeni inşaat, engelsiz yaşam veya enerji modernizasyonu için yapılacak büyük yatırımları yeterince yeniden finanse etmenin mümkün olmadığını" söyledi. Birlik içinde yapılan bir ankete göre, BBU'ya üye şirketlerin yaklaşık yarısı, yeni inşaat yatırımlarını azaltmak ve mevcut mülklere yeniden tahsis etmek zorunda kalacaklarını öngörüyor.

Kern, yüksek fiyat baskısının gelecekte daha yüksek kira artışlarını kaçınılmaz hale getireceğini de sözlerine ekleyerek, "Aksi takdirde, yeni inşaatların yanı sıra modernizasyon yatırımlarının sayısında da ciddi bir düşüş yaşanacaktır" dedi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT