Berlin’de “Liebig 34” protestolarında şiddet olayları: Arabalar yakıldı, vitrinler indi

Berlin’de “Liebig 34” protestolarında şiddet olayları: Arabalar yakıldı, vitrinler indi

Berlin’de Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinde bazı sol gruplar tarafından uzun bir süredir işgal edilen Liebig Caddesi’ndeki binanın tahliye edilmesi sonrasında olaylar çıktı. Eylemciler araçları ateşe verdi, vitrinlerin camlarını kırdı, şişe fırlattı.

Cuma akşamı Berlin’deki sembol niteliği taşıyan “Liebig 34” evinin boşaltılmasına karşı şiddet olaylarının da yaşandığı bir gösteri patlak verdi.

Polis Twitter’da yaptığı bir paylaşımla eylemcilerin  polise havai fişek, şişe ve taş fırlattığını bildirdi.  Berlin-Mitte’deki Hackescher Markt yakınlarındaki vitrinlerin camını kıran eylemciler, arabaları da  ateşe verdi.

Prenzlauer Berg semtinde yer alan Eberswalder Strasse’deki gösteri de gece yarısı  sona erdi. Ancak polis başka eylemlerin gerçekleşmesinden endişe ettiği için 1900 kişilik ekiple bölgede kaldı.image001.jpg

Uzun süredir hararetli tartışmaların konusu olan sol görüşlü radikal sahnenin sembolü olan “Liebig 34” evi cuma sabahı protestolarla boşaltılmıştı. Tahliye sırasında bir olay çıkmadığı bildirilmişti.

TUTUKLAMALAR GÖZLENDİ

Akşam saatlerinde gerçekleşen  gösteriye katılanlar ise yağmur altında sloganlarla saldırgan bir atmosferde  Berlin’de yürüyüş gerçekleştirdiler.  Polis memurları ve göstericiler arasında çekişmeler yaşandı. Tutuklamalar görüldü.

Gösterinin başında protesto yürüyüşü defalarca durduruldu. Gösterinin ikinci yarısı daha sonra nispeten hızlı ve barışçıl bir şekilde geçti. Gösteriye binden fazla protestocu katıldı.

HAVAİ FİŞEK ATTILAR

Göstericiler “Hat 206” adlı ev projesine yaklaşınca  havai fişekler atıldı. Alman Basın Ajansı DPA’ya göre yaklaşık 20 kişilik bir grup Steinstrasse’deki gösteriden ayrıldı, vitrinlerin ve arabaların camlarını kırdı.

Polis cuma sabahı “Liebig 34” evinden kimlik bilgilerini alarak  57 kişiyi tahliye etmişti. Söz konusu kişiler hakkında evi işgal etmekten soruşturma yürütüleceği bildirildi.

image002.jpg

SOL GRUPLARIN SEMBOLÜYDÜ

Almanya’da gayrimenkul fiyatlarındaki şişkinlik tehlikeli boyutlar alıyor. Yeterince sosyal konut üretilmiyor, şehir içindeki bazı semtler “soylulaştırılmak” üzere “temizleniyor”. Kiralar yükselişini sürdürüyor. İşgaller de. 2008’de bir emlak şirketi tarafından satın alınan ve “Liebig 34” adıyla ünlenen bina, burada yaşayanlar tarafından kiralanmıştı. Kira sözleşmesinin 2018’de sona ermesinin ardından bina sahibinin başvurusu sonucu mahkeme binanın boşaltılmasına hükmetmişti.

Sol grupların toplanma yeri olan bina, kentte bu gruplar tarafından sembolleştirilmişti.  

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT