Berlin'de hastalık dalgası: Kreşler sınıra dayandı, hastaneler personel arıyor

Berlin'de hastalık dalgası: Kreşler sınıra dayandı, hastaneler personel arıyor

Berlin'in yarısı burnunu çekiyor ve öksürüyor. Enfeksiyonlar nedeniyle acil servislerdeki hasta sayısında bir zirve yaşanıyor. Hastanelerin bir kısmı personel açığıyla boğuşurken, kreşler de ise durum daha ciddi...

Korona döneminden FFP2 maskesi başkent Berlin'de daha fazla görülür oldu. Pandeminin sona ermesinden bu yana başkentte neredeyse hiç kimse ağzını ve burnunu kapatmak zorunda kalmamıştı. Sadece Lichtenberg'deki Sana Kliniği Aralık ayında maske zorunluluğunu yeniden uygulamaya koymuştu. Hastane bu kurala gerekçe olarak Berlin'de koronavirüs vakalarındaki keskin artışı göstermişti. Berlin'deki Charité hastanesi ve Vivantes klinikleri, ziyaretçilerden hastaları ziyaret ederken ağız ve burun koruyucuları takmalarını istiyor.

Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü (RKI) düzenli olarak tüm Almanya için rakamlar yayınlıyor. Bayram öncesinde RKI, yaklaşık 9 milyon kişinin solunum yolu enfeksiyonlarından muzdarip olduğunu belirtmişti. Bu da neredeyse her 10 Almandan 1'inin enfeksiyondan muzdarip olduğu anlamına geliyor. Ancak son veriler sevindirici, zira vaka sayıları yükselmiyor. RKI, düşüşü bayram dönemindeki sınırlı temaslarla açıkladı. Birçok işletme gibi mağazalar da kapalıydı. İnsanlar evde aileleriyle birlikte Noel ağacının altında kutlama yaptı.

GRİP SALGINI BAŞLADI

Ancak başka bir patojen Ocak ayında gerçekten harekete geçiyor. Yılın başlangıcından kısa bir süre sonra RKI, Almanya'da gerçek grip salgınının başladığından bahsetti. Virüs artık korona, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonu RSV'ye neden olan patojenlere katılıyor.

Güney Almanya'daki ilk hastaneler grip nedeniyle şimdiden gergin bir durum yaşandığını ifade ediyor. Stuttgart'ta çocuklar konusunda uzmanlaşmış olan Olga Hastanesi, acil servisindeki hasta sayısında bir zirve yaşandığını bildirdi. Çocuk hastanesi Stuttgart'taki ebeveynleri dikkatli olmaya çağırıyor.

Bu nedenle Berlin, gribin neden olduğu hastalık dalgasında hala ciddi bir artışla karşı karşıya olabilir. Grip, soğuk algınlığı virüsünden çok daha ağır hastalıklara neden olur. Yüksek ateş gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor.

Berlin'deki kritik altyapı tesisleri Ocak ayında, gergin geçen Aralık ayına kıyasla biraz daha rahat çalışabildi. Berlin'in ana toplu taşıma şirketi BVG'nin Aralık ayındaki açıkladığı hastalık oranı, yılın bu dönemi için normalden yüzde sekize kadar daha yüksekti. Bir sözcü, hastalık nedeniyle personel devamsızlığının son günlerde belirgin bir şekilde azaldığını açıkladı. Ancak BVG'nin personel seviyesi halihazırda ağzına kadar dolu. 300'den fazla pozisyon boş durumda. BVG, otobüs şoförü eksikliği nedeniyle kış aylarında 44 güzergahtaki otobüs sefer sıklığını azalttı.

HASTANELER PERSONEL ARIYOR

Hastalık dalgası sadece kalifiye işgücü eksikliği nedeniyle BVG'yi vurmakla kalmıyor. Hastaneler ve kamu idaresi de umutsuzca personel arıyor. Vivantes Grubu ya da Charité bünyesindeki büyük hastaneler, koronavirüs ya da gripten kaynaklanan boşlukları doldurmak için küçük hastanelere kıyasla daha iyi personel kaynaklarına sahip. Örneğin Vivantes kliniklerinde çalışanlar, hasta olduklarında yerlerine bakarlarsa prim alıyorlar. Hemşirelik ve ameliyathane hizmetlerinde havuzlar oluşturulduğu belirtiliyor.

KREŞLERDE HASTALIK DALGASI

Hastalık dalgası, öğretmen sıkıntısı çeken başkentteki kreşleri özellikle zorluyor. Çalışanlar tam olarak iyileşmeden işe geri dönüyor ve sağlıklı olanlara da bulaştırıyor. Bu döngü Eylül ayından bu yana kreşlerde kendini tekrarlıyor. Katrin Zwilling, Evangelical Centre-West Kreş Derneği'nde personelden sorumlu. Zwilling, "Eskiden kış aylarında solunum yolu hastalıkları nedeniyle birkaç hafta gergin zamanlar geçirirdik. Şimdi aylardır böyle" diyor. Kreş yöneticileri, öğretmenlerine hastalanmaları halinde iyileşmelerini tavsiye ediyor.

Çocuk bakım çalışanlarının kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına karşı özellikle hassas olmaları, çocuklarla çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Ancak Zwilling, pandemiden bu yana hastalıkların daha ciddi hale geldiğini bildiriyor. "Önceki üç günlük soğuk algınlığı yerine, birçoğu şimdi bir seferde iki hafta boyunca ciddi şekilde hasta" diyor.

Koronavirüs pandemisini takip eden iki kışta hastalık dalgalarının neden ortalamanın üzerinde olduğu konusunda da doktorlar arasında tartışmalar var. Uzmanlar, patojenlerle temas eksikliği nedeniyle yakalama etkilerinden şüpheleniyor. Ayrıca koronavirüs artık grip ve nezlenin yanı sıra bir başka viral hastalık.

EKONOMİYİ DE ETKİLİYOR

Katrin Zwilling, uzun süren hastalık dalgası nedeniyle çocuk bakım personeli üzerindeki baskının çok yüksek olduğunu tahmin ediyor. Kreşler, personel yokluğu nedeniyle Aralık ayında olduğu gibi tek tek kreş gruplarının ya da bir kreşin dört gün süreyle kapatılması gerektiğinde de ebeveynlerin baskısı altında kalıyor. Sağlıklı çocuk bakım çalışanları, meslektaşlarının yokluğunu sürekli olarak telafi etmek zorunda.

Kreşlerdeki personel kaybı ekonomiyi de etkiliyor. Kreş grupları ya da tüm kreşler kapandığında ve alternatif bulunamadığında ebeveynler işten izin almak zorunda kalıyor. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), solunum yolu hastalıkları dalgasının ekonomiye maliyetine ilişkin rakamlar yayınladı. Hastalığa bağlı devamsızlıklar 36 milyar Euro'luk bir kayba yol açabilir. Zararın boyutu, gribin önümüzdeki haftalarda ne kadar ağır seyredeceğine bağlı.

ARTI49