Berlin'de bu yıl yüzlerce arabanın lastiği patlatıldı

Berlin'de bu yıl yüzlerce arabanın lastiği patlatıldı

Berlin'de geçen yıl yüzlerce araç sahibi lastiklerinin patlatıldığı şikayetinde bulunuldu. Polis indirilen lastiklerinin arkasında, "Lastik Söndürücüler" adlı çevreci örgütün olabileceğini düşünüyor.

Berlin’de son zamanlarda araç lastiklerinin havasının indirilmesiyle ilgili bir artış yaşandı. Geçen yıl Berlin polisine yaklaşık 1100 araç sahibi, lastiklerinin patlatıldığı yönünde şikayette bulundu. Bu sayı 2022’deki 342 teker patlatma vakasından önemli ölçüde yüksek.

Bu yılın Mart ayı sonuna kadar ise 341 vaka bildirildi. Polis sözcüsü bildirilmeyen vakaların sayısının çok daha fazla olabileceğini belirtti. Araç sahipleri eylemin kasıtlı olduğunu düşünmedikleri ya da zaman kısıtlamaları nedeniyle genellikle bu durumları polise bildirmiyorlar.

EYLEMLERİN NEDENİ SİYASİ OLABİLİR

Bazı vakalarda eylemlerin siyasi amaçlar taşıdığı ve devlet güvenlik servisinin soruşturma yürüttüğü belirtiliyor. Özellikle ihbar mektupları bulunan veya aynı sokakta birden fazla lüks ve pahalı aracın etkilendiği durumlar bu tür soruşturmaların konusu oluyor.

BİR ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Brandenburg’da ise araç lastiklerinin havasını indirdikleri iddia edilen çevreci aktivistlere yönelik bir soruşturma kapsamında bir şüpheli tutuklandı. Potsdam savcılığı, söz konusu kişi hakkında mala zarar verme ve izinsiz kimyasal madde bulundurma suçlarından soruşturma yürütüyor. Potsdam’ın Babelsberg bölgesinde de benzer olaylar yaşandı ve polis kısa süre sonra bazı şüphelileri tutukladı.

Bu eylemler “Lastik Söndürücüler” adlı grubun iklim koruma amacıyla SUV gibi büyük araçların lastiklerinin havasını indirme eylemleriyle örtüşüyor. Grup, Almanya ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde benzer eylemlerle dikkat çekmişti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT