Berlin: NATO’nun Rus-Çin hedefine destek ve Çinli şirkete köstek

Berlin: NATO’nun Rus-Çin hedefine destek ve Çinli şirkete köstek

“NATO 2030” raporuyla ilgili tartışmalar sürerken, Berlin’in bir Çin şirketinin Alman şirketini devralmasına çıkardığı engel, “Almanya’nın henüz denge bulamadığı” yorumlarını güçlendirdi.

Eski Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ile ABD’li diplomat Wess Mitchell tarafından hazırlanan ve Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın büyük desteğiyle karşılanan bir raporda, NATO içinde “kararlara sorun çıkaran üyelerle” ilgili yeni bir ilişki biçimi önerilmesi ve ittifak kararlarına aykırı tutumları zorlaştırmaya çalışması, ittifak içi sürtüşmelerin önümüzdeki dönemde yoğunlaşacağı yorumlarına güç kazandırdı. 

Berlin’in, özellikle otomotiv gibi sektörlerin zorlamasıyla, Pekin ve Moskova ile ekonomik ilişkileri daha artırmak istemesine karşı, bu tür cepheleştirici raporlara destek vermesinin, bazı beklentileri zora sokabileceği sanılıyor. 

Kamuoyuna bugün resmen bir tartışma eşliğinde açıklanan “NATO 2030- United for a New Era” (NATO 2030-Yeni Bir Dönem için Birlikte) başlıklı raporda, NATO kararlarını desteklemeyen üyelerin bu alanda belli güçlüklerle karşılaşması için yöntemler önerilirken, Rusya ve Çin’e komşu ülkelerle ilişkilerin daha da yoğunlaştırılması istendi. Yeni bir NATO stratejik konseptinin oluşturulmasında dikkat alınacak olan raporun, Rusya ve Çin’e karşı bir konuşlanma için harekete geçilmesini önermesi anlamlı bulundu. 

ÇİNLİ ŞİRKETE ENGEL OLUNDU 

Öte yandan, Rusya ve Çin karşıtı bu yönelimle ilgili tartışmalar devam ederken, Almanya’da hükümet, Çinli bir şirketin uydu, radar ve 5G dalga teknolojisinde uzmanlaşan bir Alman şirketini satın almasına izin vermedi.

Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre, Almanya’da hükümet, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Kamp-Lintfort şehrinde bulunan IMST GmbH’in, Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Sanayii (CASIC) yan kuruluşlarından Addsino tarafından satın alınmasına onay vermedi.

Uydu, radar ve 5G dalga teknolojisinde uzmanlaşan IMST, TerraSAR-X yer gözlem uydusuna yönelik ve silah sistemleri için yüksek duyarlıklı veri sağlayan bir bileşen geliştirmiş, Alman Savunma Bakanlığı da bunu yüz milyonlarca avroya satın almıştı. 

Almanya’nın Dış Ticaret ve Ödemeler Yönetmeliği (AWW), hükümete, ulusal güvenliğe tehdit olarak görülmesi halinde, Alman şirketlerinin yabancı bir yatırımcı tarafından devralınmasına müdahale hakkı veriyor. 

NEREYE DOĞRU?

Yeni dönemde NATO içi gelişmeler kadar, NATO’nun muhatap ve hedef aldığı ülkelerle ilişkilerin de yeni yaptırımlara konu olması bekleniyor. Pekin ve Moskova ile özellikle ekonomik alanda daha yoğun ilişkiler geliştirmekten yana olan Berlin’in, NATO bünyesindeki muhalif tutumlara karşı  sertleşme önermesi ve bu arada bir Çin şirketinin bir Alman şirketini satın almasını da önlemesi, yeni karmaşık ilişkilere bir örnek olarak gösterildi. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT