Berlin Eyaletinde asgari ücrete zam yapıldı

Berlin Eyaletinde asgari ücrete zam yapıldı

Almanya'da yükselen enflasyon ve pahalılığa karşı Berlin senatosu, asgari ücreti yükseltme kararı aldı. Karar önümüzdeki 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak.

Almanya'da yüksek enflasyon, son dönemde pek çok sektörde ücret artışlarına yol açtı. Berlin eyaleti de bu duruma asgari ücreti artırarak yanıt veriyor. 1 Mayıs’tan itibaren Berlin’de eyalet asgari ücreti, Senato’nun bugün aldığı kararla saat başına 13,69 Euro’ya çıkacak. Bu önceki ücretten 69 Cent daha fazla bir artış anlamına geliyor.

Berlin eyaletinden kamu ihalesi alan özel şirketler de, kamu alımları için belirlenen asgari ücretin aynı anda artırılmasıyla ilgili tüm çalışanlara en az bu tutarı ödemek zorunda kalacaklar.

Ülke genelinde yasal asgari ücret şu anda saat başına 12,41 Euro seviyesinde bulunuyor ve 1 Ocak 2025’ten itibaren 12,82 Euro’ya yükselecek.

BERLİN BİR ROL MODEL OLMALI

Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Cansel Kızıltepe, Senato’nun kararı hakkında, “Berlin eyaletinde, kamu parasının sadece iyi işlere harcanması gerektiğine inanıyoruz. Bu, devlet asgari ücreti ve kamu ihaleleri için asgari ücreti de kapsıyor,” dedi ve ekledi “Senato’nun etkili olduğu her yerde Berlin, iyi ücretler konusunda bir rol model olmalıdır.”

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR OLMALI

Ekonomi Senatörü Franziska Giffey de, Berlin’in cazip bir şehir olmasının yanı sıra herkes için uygun fiyatlı kalması gerektiğini vurguladı. Giffey, “Adil ücretlendirme, iyi işlerin bir parçasıdır. Bugün Senato’nun asgari ücretleri artırma kararıyla, kamu ihale kurumu olarak buna somut bir katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

Giffey ayrıca kamu alımları için asgari ücrete doğrudan tabi olmayan diğer alanlarda da olumlu bir etki yaratılmasını umduğunu belirtti. “Ziyaret ettiğim her şirkette vasıflı işgücü sıkıntısı yaşandığını görüyorum. Birçok şirket, çalışanları cezbetmek için zaten saatte 14 Euro’nun üzerinde ücret ödüyor,” dedi.

EN SON 2022'DE YÜKSELTİLMİŞTİ

Berlin eyaleti asgari ücreti en son Temmuz 2022’de saat başına 12,50 Euro’dan 13,00 Euro’ya yükseltilmişti. Sosyal yardım idaresine göre yüzde 5.3’lük yeni artış, son dört çeyrekte Almanya genelindeki ücret artışları endeksine dayanıyor. Böylece, haftada 39 saat tam zamanlı çalışan herkes, 1 Mayıs’tan itibaren önceki 2205 Avro yerine 2322 Avro aylık asgari ücret alacak.

ARTI49

HABERE YORUM KAT