Berlin Büyükelçisi Aydın, polis baskını sonrasında Mevlana Camii’ni ziyaret etti

Berlin Büyükelçisi Aydın, polis baskını sonrasında Mevlana Camii’ni ziyaret etti

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, tepki yaratan polis baskını konusunda “Biz bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Berlin’in en eski camilerden Mevlana Camii’ne önceki gün yapılan baskının ardından bugün Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, basılan camiyi ziyaret etti. Büyükelçi Aydın, cuma namazını Mevlana Camii’nde kıldı. Namaz sonrası cami yetkililerinden bilgi alan Aydın, yapılan baskının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

20201023-2-44985014-59135152-web.jpg

Basın mensuplarına açıklama yapan Büyükelçi Aydın, “Önceki gün sabah Berlin’in en eski en merkezi, en güzel camilerinden olan Mevlana Camii’ne polis tarafında yapılan baskın, doğru olmamıştır yanlış olmuştur. İbadet yerlerinin kutsaliyeti ihlal edilmiştir. Bu çirkin olayı bakanlığımız da yapmış olduğu açıklamayla kınadı. Bu tür bir baskının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Oradaki cemaat de incinmiştir, yaralanmıştır ve haklı olarak ilgili makamlardan özür beklemektedirler. Biz bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesini temenni ediyoruz” dedi.

“CAMİ CEMAATİNDEN ÖZÜR DİLENMELİ”

Yaşanan olayın ardından Almanların 60 yıldır ülkelerinde yaşayan Müslümanları hâlâ tanıyamadıklarını gösterdiğini dile getiren Aydın, şunları söyledi: 

“Biz de bu olaydan duyduğumuz rahatsızlığı Alman makamları nezdinde dile getirdik. Konuyu araştıracaklarını ve bize döneceklerini söylediler. Bu aynı zamanda Alman makamlarının, Alman toplumunun bir kısmının 60 yıldır burada birlikte yaşadıkları Müslümanları ne kadar az tanıdıklarını, onların değerlerini yeri geldiğinde yok saydıklarını bir daha göstermiştir. Almanya’da 5 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Bunlar Alman toplumunun bir parçasıdırlar. Büyük çoğunluğunun Alman vatandaşlığı var. Burada uzun yıllardır, barış ve uyum içerisinde yaşıyorlar. Almanya’nın gelişmesini, refahına katkıda bulunuyorlar. Onlar da buradaki toplumun bir parçasıdır. Müslüman toplumunun bu şekilde görülüp, bu şekilde muamele edilmesi hepimizin haklı beklentisidir. Berlin’de nüfusun yüzde 10’undan fazlası Müslümandır. Böyle bir ibadethaneye sabah namazı esnasında 150 polisin arama köpekleriyle, koçbaşlarıyla, botlarla girmelerinin haklı gösterilecek hiçbir tarafı yoktur. Temennimiz bundan ders çıkarılmasıdır ve buradaki cemaatten, teşkilattan özür dilenmesidir. Müslüman toplumundan özür dilenmesidir.”

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum