Belli oldu: Bu kış zor geçecek, yüz yüze gelemeyeceğiz

Belli oldu: Bu kış zor geçecek, yüz yüze gelemeyeceğiz

Korona vakalarının sayısındaki keskin artış dolayısıyla Alman hükümeti kısıtlamaların daha sertleştirilmesi için bastırıyor. Olay Almanya’yla sınırlı değil, Avrupa çapında.

Maske takma zorunluluğunun kapsamının genişletilmesi, restoran ve barların çalışma saatlerinin indirilmesi, kutlama ve etkinliklerin katılımcı sayısının daha da düşürülmesi için federal hükümet temsilcilerinin eyaletlerin başbakanlarını ikna etmesi gerekiyor. 

Başbakan Angela Merkel’in önlemleri sıkılaştırmayı öngören ve eyaletlerin hükümet başkanları ile istişarelerde görüşülen dosyasında, sert önlemler nedeniyle ticari faaliyetlerinin önemli ölçüde aksadığını belgeleyen şirketlere yönelik yardım teklifi de yer alıyor.

“SALGINI KONTROL EDENLER EKONOMİYİ DE KONTROL EDECEK”

Tartışmalı konaklama yasağına ilişkin yeni düzenlemeler ise taslakta yer almıyor. Ancak riskli bölgelere yönelik seyahatlerden kaçınılması gerektiği yönünde tavsiyeler bulunuyor. Şansölye Merkel konuyla ilgili aylar sonra ilk kez bugün öğleden sonra telekonferans yerine başbakanlarla yüz yüze  görüşüyor. 

Alman Basın Ajansı DPA’nın da elinde bulunan söz konusu önlemler taslağında “Almanya’da enfeksiyon sayısındaki artışı yeniden durduracak güce sahip olup olmadığımız sorusu günü belirliyor. Artık Almanya’daki vaka sayısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olup olmak bize bağlı. Ancak bu, büyük bir kararlılık ve bir bütün olarak toplumun iradesini gerektiriyor. Bu görevin tarihsel bir boyutu da var: Enfeksiyonu kontrol altına almayı  başaran ülkeler, krizi ekonomik ve sosyal olarak daha iyi atlatacak ve bu nedenle krizden sonra çok daha iyi bir başlangıç pozisyonuna sahip olacaklar” ifadesi dikkat çekiyor. 

Federal hükümet söz konusu taslakla salgının kontrol altına alınamaması durumunda  korona önlemlerinin daha da sıkılaştırılabileceğine vurgu yapıyor. 

Pandeminin denetlenememesi halinde ilk adım olarak kamusal alandaki kişi sayısının sınırlandırılabileceği ve temas kısıtlamasının getirilebileceği belirtilirken, kişi sayısına ise işaret edilmiyor.  

KOORDİNASYON VE STANDART TALEBİ

Diğer taraftan görüşmelerden önce, iş dünyası, ekonomistler ve belediyeler tedbirlerle ilgili koordinasyon  -ve standartlaşma uyarılarında bulunmuşlardı. 

Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) Başkanı Dieter Kempf, konaklama yasağı gibi yurtiçi seyahat tedbirlerinin daha iyi koordine edilmesini isteyerek “Ayrı ayrı uygulamalar zamana mal oluyor, hem ekonomiyi hem de çalışanları giderek rahatsız ediyor" dedi.

Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği Başkanı Michael Frenzel de  ikinci kilitlemeye (“lockdown”) karşı uyarılarda bulundu. “Turizm endüstrisi ve konukları güvenilir, anlaşılır ve hepsinden önemlisi orantılı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor” diyen Frenzel, yaklaşık üç milyon çalışanıyla sektörde bir iflas dalgasına karşı uyardı.

Önde gelen ekonomistler de standart  çağrısında bulundu. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, sağlığın ve ekonominin korunması konusunda insanların büyük çoğunluğunun yüksek düzeyde güven duymaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

 +49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT