Belirsizlik geriyor: Türkiye için seyahat uyarısı neden kaldırılmadı?

Belirsizlik geriyor: Türkiye için seyahat uyarısı neden kaldırılmadı?

Almanya‘nın, Türkiye de dahil 160 ülkeye seyahat uyarısı tarihini uzatması kökleri Türkiye'de olan 3 milyon insanda sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Almanya Türk Toplumu (TGD) seyahat kısıtlamasını Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’a sordu.

Alman turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelen Türkiye için seyahat uyarısını 31 Ağustos tarihine dek uzatılması Almanya’daki Türkiye kökenlilerde gerginlik yaratmaya devam ediyor. Karar özellikle  Türk vatandaşlarını düş kırıklığına uğrattı. 

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Başkanları Gökay Sofuoğlu ve Atila Karabörklü, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’a bir mektup gönderdi ve konuya ilişkin kaygılarını aktardı. 

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Başkanları Gökay Sofuoğlu ve Atila Karabörklü

Kararın yaklaşık  3 milyon Türkiye kökenliyi belirsizlik içinde bıraktığını ve henüz bu yönde Büyükelçilik’ten bir açıklama yapılmadığını kaydeden Sofuoğlu ve Karabörklü, benzer bir mektubu Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a da göndereceklerini bildirdi.  Ankara ve Berlin’in konuya ilişkin ortak bir duruş sergilemelerini isteyen Sofuoğlu ve Karabörklü mektupta özetle şu ifadelere yer verdiler:

TÜRKİYE’YE GİDENLERİN DÖNEBİLME İHTİMALİ NEDİR?

“Şimdiye kadar konuyla ilgili eleştiriler sadece turizm sektörüne yönelik olmuşken, Almanya’da yaşayan ve birçoğunun tatilini Türkiye’deki akrabalarının ve arkadaşlarının yanında geçirdiği 3 milyon Türk kökenli vatandaşımız için bu seyahat uyarısının ne anlama geldiği konusuna ne yazık ki bir açıklık getirilmemiştir. Bu belirsizlik, Türk kökenli vatandaşlarımızda büyük sıkıntı yaratmakla birlikte, akıllardaki bazı soruların cevaplandıırlması ihtiyacını da ortaya koymuştur. Türkiye’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın seyahat planlarını daha iyi ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için cevaplandırılmasına ihtiyaç duyulan soruları şu şekilde özetleyebiliriz:

- Almanya Hükümeti’nin yapmış olduğu seyahat uyarısı Türkiye için ne anlam ifade ediyor? 

- Türkiye’ye yapılacak seyahatlere izin verilmiyor mu?

- Türkiye için seyahat uyarısı neden kaldırılmadı?

- Türkiye’ye seyahat edecek ve Alman vatandaşlığı olmayan Türk vatandaşlarımızın Almanya’ya dönebilme ihtimali nedir? Oturma izni olan vatandaşlar hakkında herhangi bir açıklama yapıldı mı?

- Korona salgını nedeniyle Türkiye’de kalmak zorunda kalan vatandaşların Almanya’ya geri dönebilmeleri için izin verildi mi?

- Almanya’dan Türkiye’ye seyahat edenlerin 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor mu?

- Türkiye’den Almanya’ya seyahat edenlerin 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor mu?”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas 

Dışişleri Bakanı Maas Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaz tatilinde Alman vatandaşlarının yeniden tüm dünya ülkelerine dağılıp mahsur kalmasını veya geri dönüşte virüsü Almanya’ya taşımasını riske atamayacaklarını bildirerek şu şu sözlere yer vermişti:

“Çok sayıda vatandaşın aynı zamanda Avrupa dışında Türkiye, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Amerika gibi ülkelere de seyahat etmek istediğinin bilincindeyiz. Bu ülkelere ne zaman itibariyle turistik amaçlı seyahatler uygun olur, salgındaki gelişmeye bağlı. Bu nedenle seyahat uyarılarını eylülden önce de tekrar tekrar gözden geçireceğiz, seyahat edenlerin güvenliği merkezi kriter oluşturacak. Salgındaki olumlu gelişmenin, sağlık sistemi kapasitesinin, turistler için alınan güvenlik önlemlerinin, gidiş ve dönüş imkânlarının izin verdiği yerler için seyahat uyarısını seyahat bilgisi olarak daha erken değiştirebiliriz.”

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT
4 Yorum