Belediye’nin desteği ters mi tepti?

Belediye’nin desteği ters mi tepti?

Erzurum Hınıs İlçesine bağlı Toraman köyüne belediye tarafından yapılan alt yapı yardımı sonrasında köyde lağım kokusu oluştuğu iddia edildi.

Erzurum’un  Hınıs ilçesine 25 km uzaklıkta olan Toraman köyü sakinleri, son iki yıldır köylerinden yükselen lağım kokusu için belediye’yi suçladı. Edinilen bilgiye göre 2018 yılında ilçeye bağlı köylerin alt yapı eksikliğini gidermek için Hınıs belediyesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Planlama dahilin de Toraman köyünde de kanalizasyon çalışması yapıldı. 2019 yılında tamamlanan çalışma sonrasında evlerde lağım kokusu oluşmaya başladığını iddia eden köylüler, kendi imkanlarıyla  evleri ve şebeke arasında ki bağlantıları keserek yeniden müstakil fosseptik çukurları kullanmaya başladıklarını söyledi.

KÖYLÜ RÜZGAR ESMESİN DİYE DUA EDİYOR

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yağışlar ve rüzgarların etkili olması lağım kokusunu arttırmaktadır. Belediye tarafından açılan kanalizasyon çukurunun köye  doğru esen rüzgarın önünde olması da  köy halkının yaşantısını çekilmez hale getirdiği iddia ediliyor. Köy sakinlerinden Aydın Karaçan, köye dışarıdan misafirleri geldiğinde rüzgarın esmemesi için dua ettiklerini , hafif bir rüzgar esintisinde bile köyün tamamının lağım koktuğunu ve bu durumun  sağlığın yanında artık kendileri için utanç verici bir hal aldığını söyledi.

KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARDILAR

Köyde kanalizasyon çalışmalarının bitmesinin ardından çevre düzenlemesinin bile yapılmadığını, eşilen yerlerin olduğu gibi  bırakıldığını iddia eden Aydın Karaçan “Bizler bu köyde bir çok sorun yaşıyoruz, su sorunu, telefon sorunu… bu sorunlar ile boğuşurken temiz havamızdan da olduk. Kanalizasyon çalışmaları ilk başladığı zaman hem çevre için hemde bizler için rahatlık sağlayacağını düşünüyorduk. Çalışmalar bittikten sonra gelen koku yüzünden evlerimize giden kanalizasyon  bağlantılarını söktük. Kendi kazdığımız fosseptik çukurları tekrardan kullanmaya başladık. Bu durum çevreye de ciddi zararlar vermekte ve temiz havanın  pis kokmasına sebep olmaktadır” dedi.

“HAYVANLARIMIZ TELEF OLACAK”

Toraman köyü halkı geçiminin büyük bir kısmını besicilikle  sağlıyor. Köyde besledikleri hayvanlar için içme suyu olarak sadece bir dere bulunduğuna dikkat çeken köylüler yeni yapılan kanalizasyon deposunda ki suyun dereye karışması sonucu hayvanların hastalık kapmasından endişe ediyor.

Köylülerin daha önce gerekli yerlere bu sorunla ilgili müraacat etikleri fakat geri dönüş alamadıkları iddia edilirken, bu konu ile alakalı tekrardan yetkili mercilere başvuruda bulunacaklarını ifade ettiler.

Haber: Kader EMRE

 

 

HABERE YORUM KAT