Batı Avrupa’daki en eski insan fosili keşfedildi
İnsan evrimine dair önemli bir keşif, bilim insanlarının insan atalarının Batı Avrupa’ya daha önce ulaştığını ortaya koydu. İspanya’daki Atapuerca Dağları’nda yer alan Sima del Elefante mağarasında bulunan kafatası parçaları, Homo erectus’un Avrupa’daki varlığının yaklaşık 1,4 milyon yıl öncesine dayandığını gösteriyor.
Atapuerca’da tarihi keşif
2022 yılında, Rosa Huguet liderliğindeki bir araştırma ekibi, Sima del Elefante mağarasında yeni bir iskelet parçası buldu. Yapılan analizler, keşfin Homo erectus’a ait olduğunu ve türün Avrupa’da bilinen en eski varlığını temsil ettiğini ortaya çıkardı.
Çalışmanın sonuçları bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Araştırmayı yürüten Huguet, Live Science haber sitesine yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, Avrupa’daki insan evrimi araştırmalarına yeni bir aktör kazandırıyor” dedi.
Fragments of the left side of the skull of a human relative have been discovered in Spain, revealing the face of the oldest human ancestor ever discovered in Western Europe. https://t.co/qRs9HJoBsA
— Live Science (@LiveScience) March 12, 2025
Homo erectus ve insan evrimi
Homo erectus, insan türünün soyu tükenmiş bir üyesidir. Bilim insanları, bu türün Avrupa’da Neandertallerin, Afrika’da ise modern insanın (Homo sapiens) evriminde rol oynadığını düşünüyor. Ancak, Homo erectus’un diğer Homo türlerinden nasıl ayrıldığı hâlâ tartışma konusu.
Bazı bilim insanları, Homo heidelbergensis, Neandertaller, Homo sapiens ve muhtemelen Homo floresiensis’in bağımsız olarak Homo erectus’tan evrimleştiğini öne sürüyor.
Batı Avrupa’nın en eski insan fosili
Araştırmacılar, bulunan iskelete “Pink” adını verdi ve bunu “Batı Avrupa’daki en eski insan yüzü” olarak tanımladı. Fosil, Homo antecessor’dan belirgin şekilde farklılık gösterirken, Homo erectus’a daha çok benziyor.
Araştırmaya katılan María Martinón-Torres, Live Science haberine göre yaptığı açıklamada, “En önemli keşif, bu fosilin Batı Avrupa’da şimdiye kadar bulunan en eski insan fosili olmasıdır” dedi. Bilim insanları ayrıca mağarada taş aletler ve kesik izleri taşıyan hayvan kemikleri de buldu.
Yeni bir insan türü: Homo juluensis
Geçtiğimiz yıl, insan evrimiyle ilgili başka bir önemli keşif yapıldı. Uluslararası bir araştırma ekibi, Çin’de bulunan büyük bir kafatası fosiline dayanarak Homo juluensis adında yeni bir insan türü tanımladı.
Homo juluensis’in ismi, “büyük kafa” anlamına geliyor ve bu tür, 220.000 ile 100.000 yıl öncesine tarihleniyor. Yapılan incelemelerde, fosilin Neandertaller, modern insanlar ve Denisova insanlarına ait özellikler taşıdığı tespit edildi. Araştırmanın sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlandı.