Başbakan Merkel Metropol FM’den Türklere seslendi: “Kendinizi ve ailenizi koruyun”

Başbakan Merkel Metropol FM’den Türklere seslendi: “Kendinizi ve ailenizi koruyun”

Federal Almanya Başbakanı, Türkçe radyo kanalı Metropol FM’e konuk oldu, Türk kökenli spikerler, gençler ve “influencer”lerin sorularını yanıtladı.

Merkel’e korona döneminde eğitim, sosyal yaşam, etkinlikler ve düğün, eğlenceler gibi farklı alanlarda yaşanan sıkıntılar üzerine soru yağdı. 

Başbakan Merkel, telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen söyleşide özellikle Türk ailelerinde anne-babalara ve yaşlılara çok büyük saygı duyulduğunu bildiğini kaydetti. Bu nedenle büyükleri düşünerek, onları salgından korumanın Türkler açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Merkel açıklamasında Türkiye kökenlilere seslenerek, “Lütfen kendinizi ve ailenizi koruyun ve mümkün olduğu kadar küçük gruplar halinde bir araya gelin” dedi.

463730-1-002.jpg

ÇOCUKLARIN OKUL DIŞI TEMASLARI

Metropol FM sunucuları aracılığı ile dinleyiciler de Başbakan Angela Merkel’e soru yöneltebildi. 


Dinleyicilerin en çok şikâyet ettikleri konuların başında korona günlerinde okulların açık olması nedeniyle çocuklarının sınıflarda salgın tehdidine maruz kalmaları, sınıfların belli aralıklarla havalandırılması kuralından dolayı da çocuklarının hastalanma tehlikesi ile karşı karşıya olmaları geldi. Bunun üzerine Başbakan Merkel, çocukların okul eğitiminin öncelikli olduğunu belirtti ve çocukların okul sonrası temaslarının azaltılarak, eğitimlerinin sürdürülmesinin önemini vurguladı.

OCAK AYINDAKİ YARDIM PAKETİ

Başbakan Angela Merkel, ekonomik beklentilere dair gelen sorulara da yanıt verdi. Türk kökenli işletmelerin “olağanüstü yaratıcı“ olduklarını söyleyen ve birçok ailenin kısa çalışma ya da işsizlik tehdidi altında olduğunu bildiğini kaydeden Merkel, ocak ayında yeni bir ekonomik yardım programını sunmaya hazırlandıklarını dile getirdi. Bu krizden çıkmanın en önemli yolunun virüsün yayılmasını engellemek olduğunu söyleyen Başbakan Merkel, bu anlamda herkesin üstüne görev düştüğünü vurguladı.

SALGINDA NİKAH, PANDEMİ SONRASI DÜĞÜN

Bir Metropol FM dinleyicisinin “Ne zaman tekrar düğün yapabileceğiz?” yönündeki sorusuna Başbakan Merkel, Türk gençleri için bir düğünün ne kadar önemli olduğunu bildiğini ancak korona döneminde, özellikle kış aylarında hijyen kurallarıyla bir düğün yapmanın zor olduğunu kaydetti. 
Başbakan Merkel gençlere şimdilik resmi nikahla evlenip, pandemi sonrası gönül rahatlığıyla, sevdikleriyle birlikte düğün yapmalarını önerdi. Merkel “Hijyen kuralları aşağı, hijyen kuralları yukarı… Samimi olalım, insanlar maske takmış vaziyette oradan oraya koştururken, bir buçuk metre mesafe kuralına uyularak, ağız tadıyla düğün yapılması çok zor, insani değil“ dedi.
mfm-interviewbkin-001.png

UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ’YE ÖVGÜ
 

Öte yandan Başbakan Merkel yayında aşıyı bulan  Türk kökenli Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’ye de övgü yağdırdı. Merkel “Şahin ve Türeci’nin BioNTech ile Pfizer’da aşı için bilimsel katkılarından dolayı çok mutlu olduğumuzu söylemek isterim” dedi. 
 

RÖPORTAJ 20 DAKİKA SÜRDÜ
 

Metropol FM sunucuları Aslı Cankat ve Redaktör Ferhad Poye’nin gerçekleştirdiği görüşme toplam 20 dakika sürdü. Diğer ülkelerde olduğu gibi, Almanya da korona pandemisiyle başetmek için çok önemli önlemlere ve kısıtlamalara yer vermiş bulunuyor. Bu önemli dönemde Başbakan Merkel’in göçmenlere yönelik bu röportajı Türkçe radyo Metropol FM‘e vermiş olması da ayrı bir önem taşıyor. 

1999 yılında kurulan Metropol FM ulusal ve yerel düzeyde de haberler aktarıyor. Ağırlıklı olarak Türkçe pop, halk ve arabesk gibi farklı müzik türlerine yer veriyor. Ayrıca yaşamın her alanından bilgi ve etkinlikleri sunan Metropol FM, değişik kurumlarla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Metropol FM, Almanya’da yaşayan ve Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu ve Azerbaycan’dan gelen ve Türkçe konuşanlara yönelik, Almanya’nın 16 şehrinde 24 saat yayın yapıyor. 

İŞTE O RÖPÖRTAJ: 


+49 – BERLİN
 

HABERE YORUM KAT