Başbakan Merkel halka seslendi: Teması azaltın, daha az insanla buluşun

Başbakan Merkel halka seslendi: Teması azaltın, daha az insanla buluşun

Başbakan Angela Merkel halka daha az temas çağrısı yaparken, uzmanlar da toplumu “Bir ay sonra ağır hasta olarak uyanmak istemiyorsanız evde kalın” sözleriyle uyardı.

Federal Almanya’da önemli ölçüde artan vaka sayılarına karşı,  Şansölye Angela Merkel daha az temas yoluyla pandemiyi kontrol altına alınmasını sağlamak için vatandaşlara yeniden çağrıda bulundu. Pandemi ile mücadele kapsamında gerçekleşen son eyalet temsilcileri buluşmasından hoşnut olmayan Başbakan Merkel “Virüse karşı çaresiz değiliz. Bizim tutumumuz virüsün ne kadar güçlü ve ne kadar hızlı yayılacağını belirliyor. Ve hepimiz için günün emri şu: Temasları azaltın. Daha az insanla buluşun” dedi.

GEREKLİ OLMAYAN BULUŞMA VE GEZİLERDEN KAÇININ

Merkel geçen hafta da vatandaşlara seslenerek salgınla mücadelede yardım ve işbirliği etmeleri için dramatik bir çağrı yapmış, videolu mesajı birçok  tepkiyi de beraberinde getirmişti.  Merkel seslenişten bir hafta sonra ise durumun daha da kötüleştiğini söyleyerek “Geçen hafta söylediğim her şey hâlâ kelimesi kelimesine geçerli” diye konuştu. Merkel, aile dışındaki temasların önemli ölçüde azaltmasını ve “gerçekten gerekli olmayan” gezilerden ve kutlamalardan kaçınılmasını istedi. Başbakan, “Lütfen nerede olursanız olun, mümkün olduğunca evde kalın” dedi.

STANDART TEDBİRLER TALEBİ

Önümüzdeki hafta federal eyaletlerin başbakanları yeniden bir araya gelecek. Daha katı ve hepsinden önemlisi, korona kurallarına standart getirilmesi çağrıları ise şimdiden daha yüksek sesle konuşuluyor. Bavyera Başbakanı Markus Söder’in ardından Ekonomi Bakanı Peter Altmaier da federal hükümete gereken durumlarda daha fazla yetki verilmesini istedi.

untitled-6.jpg

Funke Medya Grubu’na konuşan Altmaier “Tek bir eyalet tarafından alınan karar diğer tüm federal eyaletleri etkileyebilir. Bu yüzden acilen daha fazla ortak kararlara ihtiyacımız var. Tüm eyaletler zor durumlarda ortak hareket etmelidir” dedi.

Pandemi ile mücadelede özellikle temkinli ve katı bir yol izleyen Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti  Başbakanı Manuela Schwesig  Bild gazetesine yaptığı açıklamada “Sayıların artışını endişeyle izliyorum. Korona ‘trafik ışığını’ uygulamaya geçirmemiz çok iyi oldu. Ancak önümüzdeki hafta Başbakanlar buluşmasında başka adımların gerekli olup olmadığını tartışmalıyız" ifadesine yer verdi.

Saarland Eyaleti Başbakanı Tobias Hans da bu konuda yeniden tartışmanın  gerektiğini savunsa da ancak beklemek ve son federal ve eyalet kararlarının sonuçlarını görmek istiyor. Eyaletinin bunları hızla uyguladığını kaydeden Schwesig  “Önümüzdeki on ila on dört gün bunların yeterli olup olmadığını gösterecek. Başka adımlar atmadan önce bu süreyi beklemeliyiz” dedi.

SALGIN BOYUNCA EN YÜKSEK VAKA SAYISI

Ülke çapında vakaların sayısı, yedi gün içinde 100.000 kişi başına 50 uyarı değerinin üzerine çıktı. Robert Koch Enstitüsü'ne göre cumartesi sabahı bir açıklama yaparak Almanya'daki vaka sayısının salgının başından bu yana en yüksek sayıya yani 14 bin 714’e yükseldiğini bildirdi. Covid-19 hastalığına bağlı ölenlerin sayısı cumartesi günü 10 bini  geçti.

Korona krizinde daha çok Merkel'in yanında yer alan Bavyera Başbakanı Markus Söder artan eleştirilere rağmen elden geldiğince katı rotasına bağlı kalmak istiyor. Augsburger Allgemeine gazetesine konuşan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Söder “Rotamı değiştirmek için hiçbir nedenim yok. Tüm temel değerlendirmelerimizde haklı olduğumuz kanıtlandı” dedi.

untitled-6-001.jpg

“DİKKAT EDİLMEZSE ÇOK İNSAN ÖLECEK”

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) sağlık politikaları uzmanı Karl Lauterbach ise korona ile mücadelede yalnızca iki seçenek olduğuna işaret ediyor: “Ya herkes için gönüllü temas kısıtlaması ya da habire yeni zorla lockdown uygulamaları.”

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Lauterbach, “Virüsün yayılmasına izin verilirse, sayılar o kadar hızlı artar ki, hastaneler kaldıramaz ve çok fazla insan koronadan ölür. Bir ay sonra ağır hasta olarak uyanmamak için kişisel ilişkileri çok hızlı bir şekilde durdurmalıyız” dedi.

“SEVDİKLERİNİZİN SAĞLIĞI İÇİN ONLARI KORUYUN”

Eyaletler Konseyi Başkanı Reinhard Sager  birçok sağlık dairesinin yeni vakaları izlemede sorun yaşadığına dikkat çekti. Sager eyalet temsilcilerine seslenerek yaz aylarında kararlaştırılan  personel sayısını arttırma konusunda hızla harekete geçmeye çağırdı.

untitled-6-002.jpg

Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, hayatını yaşamak gençlere anlayış gösterdiğini belirtti.  Maliye Bakanı ve SPD'nin başbakan adayı Scholz “Watson” haber portalına yaptığı açıklamada “Her günün tadını sonuna kadar çıkaran, kutlamak ve arkadaşlarla tanışmak isteyen herkesi anlıyorum. Ama sabırlı olmak zorundayız. Korona tedbirleri birçokları için can sıkıcı, birileri için üzücü ve birileri için de  ekonomik olarak mantıksız. Ne yazık ki, bu önlemler daha kötü şeylerin olmasını önlemek için gerekli. Sevdiklerimizin sağlığını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

Berlin'de bugünden itibaren yeni kısıtlamalar uygulanıyor. Artık pazarlarda ve özellikle on işlek caddede, alışveriş merkezlerinde ve kuyruklarda maske takma mecburiyeti getirildi.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT