Barış hala çok uzakta

Barış hala çok uzakta

Halit Çelikbudak, Ukrayna ve Rusya arasındaki bitmeyen savaşı kaleme aldı.

Halit Çelikbudak yazdı…

Ukrayna'da barış hala kilometrelerce uzakta görünüyor. Şu anda barışı hayal etmek dahi zor. Cumartesi itibariyle Ukrayna’daki savaşın 304. günüydü. Amerikalılar Ukrayna lehine savaş çabalarından bıktı mı? Bağımsız düşünce kuruluşu ‘Chicago Council on Global Affairs‘ tarafından Aralık ayı başlarında yayınlanan bir ankete göre, halkın yüzde 47'si hükümetlerinin çatışmayı bir an önce bitirmesi için Kiev'e baskı yapmasını istiyor. Ankete katılanların yarısından fazlası, Ukraynalıları destekleme taahhüdünde bulunmak yerine Rusya ile mümkün olan en kısa sürede bir barış anlaşması yapılmasını istiyor.

* * * *

Temmuz 2022'de, aynı ankete yanıt verenlerin yüzde 58'i Washington'un Ukrayna'yı ‘ne kadar sürerse sürsün‘ desteklemesi gerektiğini söylemişti. Ekim ayında, bu rakam yüzde 48'e düşmüştü. Bu yeni ankette, Amerikalılar savaşın şu anki ‘kazanan‘ vizyonu konusunda da ikiye bölünmüş durumda: yüzde 26 Moskova'ya, yüzde 26 Kiev'e ve yüzde 46 hiçbir ülkenin galip çıkmayacağını onaylıyor. Görüş değişikliği, Cumhuriyetçilerin Kasım ayındaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü yeniden ele geçirmeleriyle gelmişti.

* * * *

İşte askeri ve siyasi açıdan hassas bir dönemde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Selenskiy, savaşın başından beri yurt dışına ilk ziyaretini  Salı günü Washington’a yaptı. Bir gün önce de Ukrayna’da 1300 kilometrelik cephenin en tehlikeli yeri olan ‘Bakhmut‘a gidip askerlerinin imzaladığı bir savaş bayrağını yanında en önemli müttefikine götürdü. Ek askeri yardıma ihtiyacını ifade etmek için sembolik bir jestti bu…

* * * *

Kış mevsiminde Ukrayna'da durum zor. Rusya'nın enerji altyapısına yönelik saldırılar ve Donbass'ta sürekli topçu bombardımanı devam ediyor. Batılı destekçilerin savaştan bıkmış olabileceği endişesi de buna ekleniyor. Biden'ın Ukrayna için yaptığı milyarlarca yardıma, muhalefetteki bazı Cumhuriyetçiler giderek daha fazla karşı çıkıyor. Biden'ın ekibinin bir kısmı bile, Kiev'in daha da modern silahlar ve daha fazla cephane çağrısına şüpheyle bakıyor. Ayrıca, özellikle Batı Avrupalı NATO ortakları arasında, Rusya ile çatışmanın tırmanmasından korku artıyor.

* * * *

Selenskiy’in ziyareti ABD, Rusya ve gelecek için sonuçları olan siyasi bir olay… Çünkü şimdiye kadar yaşananlardan çok 2023'te ne olması gerektiğine odaklanıldı. Siyasi gözlemcilere göre, ziyaretin üç temel hedefi vardı. İlki, Amerika'dan ve ABD vasıtasıyla küresel desteği almak. İkincisi, bu desteği pekiştirmek için savaşın ve ABD siyasetinin çok önemli bir döneminde orada bulunmak. Üçüncüsü, daha fazla mali ve askeri destek almak ve böylece baharda yeni çatışmalar ihtimaliyle birlikte, sert bir kış boyunca Ukrayna'nın direnişini güçlendirmekti.

* * * *

İkonik zeytin yeşili kıyafetiyle Selenskiy, yaptığı konuşmada minnettarlığını yeni destek talepleriyle ustalıkla harmanladı. ABD'nin yardım ve desteğinin bir hayır kurumuna değil, ABD ve müttefiklerinin savunduğu ‘küresel güvenlik ve demokrasiye‘ bir yatırım olduğu konusunda ısrar etti. ABD şimdiden mali ve askeri destek için 48 milyar dolardan fazla harcadı… Ziyaret sırasında 2 milyar dolarlık askeri yardım daha açıklandı. Selenskiy'nin ziyareti büyük ölçüde bunun sağlanmasına yönelikti.

* * * *

Ancak ziyaretin derin soruları bence başkaydı… Washington'un bu yatırımın meyve vermesini yani Rusya’nın yenilmesini ne kadar acilen istediği ve Ukrayna’nın bunun karşılığında hangi bedeli ödemeye hazır olduğu… Cevabın iki anahtarı silah ve para… ABD yönetimi Selenskiy’e daha geniş bir çatışma istemediklerini söylemiş ve Rusya’nın yenilgisinin nasıl olabileceğine dair bir tanım vermiş olabilirler… Bunu zamanla hep beraber göreceğiz…

Fotoğraf: Karollyne Hubert - Unsplash

HABERE YORUM KAT