Bakan Çavuşoğlu'ndan vize serbestisi açıklaması

Bakan Çavuşoğlu'ndan vize serbestisi açıklaması

Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamayan Avrupa ülkeleri olduğunu belirterek, "En son (Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos) Dendias'ın gelişinde de gördük, Batı Trakya Türkleri ile ilgili de üç mahkeme kararı yaklaşık 20 yıldır uygulanmıyor." dedi.

Ankara'da ocakta görüşmelerinin ardında Berlin'de tekrar bir arada olmaktan mutlu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, mevkidaşı Maas'a daveti ve misafirperverliği için teşekkür etti.

Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen iki ülke arasında diyaloğun ve iş birliğinin devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, dün görüştüğünü ve düzenli olarak görüşmeye devam ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, diğer bakanlar ve kurumların da diyaloğunun sürdüğünü belirti.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Maas ile ilerleyen süreçte gerçekleştirilecek Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) toplantısı ve istişareler gibi birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarına ve dün Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile savunma sanayi, göç ve terörle mücadele gibi konuları da görüşme fırsatı bulduklarına değindi.

- Somut adımlar atmanın zamanı gelmiştir"

"Bugün AB ile ilişkilerimizde olumlu bir atmosfer var. Bunda Almanya'nın katkısı büyük. Somut adımlar atmanın zamanı gelmiştir." diyen Çavuşoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin ön koşulsuz şekilde başlaması gerektiğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Üst düzey temasların devam etmesi gerekiyor. 18 Mart Mutabakatının da tüm boyutları ile tekrar gözden geçirilerek daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Vize serbestisi de buna dahil '' değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, artık Gümrük Birliğinin güncellenmesi, üst düzey diyalog, vize serbestisi, terörle mücadele ve yasa dışı göç gibi alanlarda somut adım atılması gerektiğinin altını çizdi.

- "Almanya'nın yapıcı ve sağduyulu yaklaşımının devam etmesini arzu ediyoruz"

Almanya'nın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin dönem başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyinin değerlerini önemsediğinin ve ilgili kurumlarla yakın iş birliği içinde olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, AİHM reformuna da katkı sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dosya sayısını azaltmak için çalışıyoruz. Kararların uygulanması bakımından da objektif yaklaşmak gerekiyor. Bugün Avrupa içinde de AİHM kararlarını uygulamayan ülkeler var. En son (Yunanistan Dışişleri Bakanı) Dendias'ın gelişinde de gördük, Batı Trakya Türkleri ile ilgili de üç mahkeme kararı yaklaşık 20 yıldır uygulanmıyor. Buradan bazı ülkelerle ilgili kararları içinden çıkarıp onu ön plana çıkarmak yerine İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının üye ülkelerde uygulanmasıyla ilgili bir mekanizma da var. Burada hepsini birlikte ele alarak bu konuya birlikte önem vermemizde fayda var."

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlen 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans dahil birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, "Tüm bu konularda Almanya'nın yapıcı ve sağduyulu yaklaşımının devam etmesini arzu ediyoruz. Önümüzdeki süreçte ikili ilişkilerimizi geliştirmeye çalışırken bölgesel konularda da Almanya'yla iş birliğimizi sürdürme konusunda kararlıyız." dedi.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT