Bağ-Kur işlemini iptal ettiren örnek dava: Çalışmaları iç içe girdi diye vatandaştan 100 bin TL talep etmişti

Bağ-Kur işlemini iptal ettiren örnek dava: Çalışmaları iç içe girdi diye vatandaştan 100 bin TL talep etmişti

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sıkça yaşadığı bir olay, yargıya taşınmış ve adaleti sağlayan yüreklere su serpen olumlu bir sonuç alındı.

+49’un YouTube kanalında yayınlanan “Çalışma Üstadı ile Yurtdışı Türkleri Özel” programının daimi konuğu İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı emekli İş Başmüfettişi Ali İhsan Öztürk, mali müşavir Özgür Yılmaz’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Öztürk söz konusu örnek dava ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

KURUM TÜRKİYE’DKEİ ÇALIŞMALARINI İPTAL ETMİŞTİ

“Bir vatandaşımız Almanya'da çalışmaya başlamadan önce Türkiye'de Bağ-Kur kapsamında bulunuyordu. Almanya’da çalışması devam ederken aynı zaman diliminde Türkiye’de bir şirketin yönetim kurulu üyesi olması nedeniyle 4 (b)  Bağ-Kur kapsamında primlerinin ödemesine devam edildi. Bir süre sonra şirket yönetim kurulu üyeliği son buldu. Takibinde isteğe bağlı sigortalılığının yatırıldığı 2010 yılında 4 b kapsamında  yaşlılık aylığı bağlandı.  2019 yılının başlarında sosyal güvenlik kurumu Almanya'daki çalışmaları ile Türkiye'deki çalışmalarının iç içe girdiği iddiasıyla Türkiye'deki çalışmalarını iptal etti. Bağladığı aylığı kısmi aylığa çevirdi ve fazladan ödendiği iddia edilen yaklaşık 100.000 TL'yi talep etti. 

Konu kurumun haksız bu uygulamasına karşın  yargıya taşınmış bir yıl gibi Türkiye ölçeğinde kısa sayılan bir süreçte  nihayete ulaşmıştır.  

YURTDIŞI ÇALIŞMA ENGELİ BULUNMADI

Mahkeme  gerekçesinde   “Tüm bu açıklamalar ışığında davacının Bağ-Kur zorunlu sigortalılığın fiili ve geçersiz olduğunun iddia edilip kanıtlanmadığı bu konuda düzenlenmiş bir denetim veya teftiş raporunun bulunmadığı, isteğe bağlı sigortalılık yönünden ise dönem itibariyle yürürlükte bulunan yasalar dikkate alındığında Bağ-Kur kapsamında isteğe bağlı sigortalı olmak ya da sigortalılığın sona ermesi için yurtdışı çalışma engellerinin bulunmaması nedeniyle davacıya bağlanan yaşlılık aylığı geçerli olup aylığın kısmi aylığa çevrilemeyeceği, bu nedenle 96.568,16 TL borç çıkaran ve yaşlılık aylığını kısmi aylığa çeviren kurum işleminin iptaline karar vererek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. 

Sonuç : Davanın kabulüne, Davacının yaşlılık aylığını kısmi (sözleşme) aylığa çeviren ve  borç çıkaran kurum işleminin iptaline. AAUT uyarınca 3 bin 400 TL vekalet ücretinin davalı kurumdan alınarak davacıya ödenmesine …” şeklinde hüküm kurulmuştur.  Mahkeme yoluyla kazanılmış,  mağduriyet giderilmiş , yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için çok güzel bir örnek dava olmuştur.”

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT