Baerbock: Ukrayna'nın halkını savunma hakkı var

Baerbock: Ukrayna'nın halkını savunma hakkı var

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığını ve Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi gereği kendi ülkesini ve halkını savunma hakkı olduğunu dile getirdi.

Baerbock ve Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna'nın görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, artan sayıda İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) Moskova üzerinde görüldüğü ve bu durumun gerginliği artırabileceği sorusuna yanıt olarak Baerbock, Rusya'nın BM Sözleşmesi'nin güç kullanımıyla ilgili maddesini ihlal ettiğini ve Ukrayna'da sivil hedefler, depolar, hastaneler ve kiliselerin hedef alındığını belirtti.

Baerbock, "Rusya Ukrayna'ya saldırdı ve bu nedenle Ukrayna'nın kendi ülkesini ve halkını savunma hakkı bulunuyor." dedi.

BRICS Zirvesi'nde Arjantin ve Endonezya gibi ülkelerin BRICS'e katılma isteğine ilişkin olarak, Baerbock'a bu durumun hayal kırıklığı yaratıp yaratmadığı ve BRICS'in genişlemesinin G20'nin zayıflamasına veya bölünmesine neden olup olmadığı soruldu. Baerbock, "Hayır, hayal kırıklığına uğramadım ve G20'nin bölünmesi veya zayıflamasını görmüyorum." şeklinde cevapladı.

Baerbock, dünya genelinde işbirliğinin ve ortaklığının önemini vurgulayarak, "Biz işbirliği ve ortaklık özgürlüğünden yanayız. Bu nedenle tüm ülkelerin istedikleriyle işbirliği yapma özgürlüğü vardır." dedi.

Dünyada söz sahibi olmak isteyen ülke sayısının artmasının olumlu bir durum olduğunu ifade eden Baerbock, "Orta büyüklükte devletler" olarak adlandırılan ülkelerin, küresel düzenin büyük ve güçlü ülkelerin tekelinde olmayacağını vurguladığını söyledi.

Estonya Dışişleri Bakanı Tsahkna da Rusya'nın Ukrayna'daki savaş ve faaliyetlerden sorumlu olduğunu belirterek, Ukrayna'nın anlaşılması ve desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Görüşmede enerji dönüşümü ve Almanya ile işbirliği konularının ele alındığını kaydeden Tsahkna, ülkesinin enerji alanındaki hedefleri konusunda iddialı olduklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT