Baden-Württemberg'te Müslüman restoran sahibi İsrail restoranı açtı
Almanya’da artan antisemitizm vakaları ve Yahudi karşıtı nefret söylemleri arasında, Bilal Aloge adlı Müslüman bir restoran sahibi, cesur bir adım attı. Freiburg kentinde yaşayan Suriyeli Aloge, yaşadığı tehditlere ve boykot çağrılarına rağmen bir İsrail restoranı açtı. Yeni restoranın adı ise Jaffa.
Neden bir İsrail restoranı?
Daha önce bir Arap restoranı işleten Aloge, müşteri kitlesinde sıkça Yahudi ve İsrailli misafirleri ağırladığını belirtti. "Yakınlarda bir sinagog ve otel olduğu için Yahudi ve İsrailli misafirlerimiz çok olurdu," diyor Aloge. Ancak, 2024 yılı Mart ayında menüsüne "İsrail usulü Baba Ganoush" eklemesiyle birlikte sosyal medyada hedef haline geldi.
Tehditler ve boykotlar: İşletme krize girdi
Restoran sahibi, menüdeki bu değişikliğin ardından sosyal medyada bir nefret kampanyasının başladığını ifade etti. Aloge "Boykot çağrıları, tehdit telefonları ve restoranın cephesine yapıştırılan Filistin çıkartmalarıyla karşılaştık," dedi. Bu durum, restoranın müşteri kaybetmesine ve çalışanlarından üçünün işi bırakmasına neden oldu. "18.000 Euro’luk aylık kirayı nasıl ödeyeceğimizi bilemez hale geldik," diyerek kriz dönemini anlatıyor.
Yahudi müşterilerin dayanışması kurtuluş getirdi
Zor zamanlarda, Yahudi müşteriler restoranla dayanışma içinde hareket etti ve sık sık ziyaret ederek işletmeyi destekledi. Aloge, "Restoran neredeyse tamamen boştu, ama Yahudi misafirlerimizin desteğiyle ayakta kalmayı başardık," diyerek bu dayanışmanın önemini vurguladı.
Jaffa: İsrail mutfağıyla hoşgörünün sembolü
Bu süreçten ilham alan Aloge, ikinci bir restoran açma planını tamamen değiştirerek tamamen İsrail mutfağına odaklanmaya karar verdi. Restoranın adı, Freiburg’un İsrail’deki kardeş şehri olan Jaffa'dan geliyor. Dekorasyonda mavi seramikler kullanıldı, mutfakta yalnızca koşer et sunuluyor ve malzemeler Münih ve Strasbourg'daki Yahudi toptancılardan temin ediliyor.
Aloge, İsrail mutfağına uygun bir menü hazırlamak için Tel Aviv yakınlarından bir şefle anlaştı. Restoran, Freiburg’daki Yahudi topluluğun da ilgisini çekti; Hanuka kutlaması, 70 kişinin katılımıyla burada gerçekleştirildi.
"Tolerans ve barış için bir işaret"
Bilal Aloge, yeni restoranıyla ilgili olarak, "Bütün bu nefret sonunda olumlu bir şeye dönüştü. Jaffa ile tolerans ve barış için bir işaret vermek istiyorum," diyerek misyonunu özetledi.