Ayasofya kararının Avrupa’daki yankısı çok net: “Batı’dan kopuş”

Ayasofya kararının Avrupa’daki yankısı çok net: “Batı’dan kopuş”

Avrupa, Ankara’nın Ayasofya’yı tekrar camiye dönüştürme kararını nasıl algılar? Gazeteci Tuncay Özdamar’a göre, ilişkilerin böyle bir temel üzerinde sağlıklı gelişmesi hayal. Kırılmanın sonuçları ise korkutucu.

Ankara’nın Ayasofya Müzesi’ni camiye dönüştürme kararının yankıları sürüyor. Alman kamu kuruluşu  WDR‘in Türkçe Servisi Koordinatörü Tuncay Özdamar kararda seyahat uyarıları, Libya ve mülteci konusunda gittikçe kötüleşen AB ile ilişkilerin etkisi olabileceğine işaret etti. 

Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz cuma günü kılınması planlanırken, bu kararı “Batıdan kopuş” olarak niteleyen Tuncay Özdamar, etkilerini gazetemize şöyle değerlendirdi

WDR Türkçe Servisi Koordinatörü Tuncay Özdamar

İLİŞKİLER HER ZAMANKİNDEN KÖTÜ

“Anlaşılan o ki, daha 15 ay önce cami fikrine karşı çıkan Erdoğan’ın zihninde Ayasofya konusunda bir kırılma oluştu. Bunda Türkiye’nin Batı ile olan ilişkileri de rol oynamış olabilir. Çünkü Avrupa ile olan ilişkiler her zamankinden daha kötü durumda.

Erdoğan sınıra mültecileri yığınca Yunanistan’la düşmanlık yeniden nüksetti, AB ile gerilim de yükseldi. Libya konusu da var. 

SEYAHAT UYARISI VURGUSU

Ardından korona salgını patlak verdi. Avrupa Birliği ve Almanya pandemi önlemleri çerçevesinde Türkiye’ye seyahat uyarısı koydu.

Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u Berlin’e gönderdi, nafile. Başbakan Merkel yeşil ışık yakmadı. Brüksel’den de olumsuz yanıt geldi. Ekonominin kötü gittiği bir dönemde turist gelmez oldu Türkiye’ye, büyük bir hayal kırıklığı.

Ankara’nın Ayasofya Müzesi’ni camiye dönüştürme kararının yankıları sürüyor. Tuncay Özdamar kararda seyahat uyarıları, Libya ve mülteci konusunda gittikçe kötüleşen AB ile ilişkilerin etkisi olabileceğine işaret etti

ERDOĞAN AYASOFYA KOZUNU MASAYA KOYDU

AB kendi içinde bölünmüş bir görüntü verse de, Türkiye’ye karşı tavrı netti.

Bu ortamda Erdoğan şimdi Ayasofya kozunu vurdu masaya. ABD’den, Yunanistan’dan, Rusya’dan, Papa’dan reaksiyon gecikmedi. Tepkilere cevabı katı oldu: “Ayasofya'nın statüsü bizim iç meselemizdir."

Tabii ki Ayasofya’nın bir dünya kültür mirası olduğunu, sembolik anlamının Türkiye sınırlarını aştığını ve Batı’yı da pekala ilgilendirdiğini iyi biliyor Erdoğan. Ama görünen o ki, Cumhurbaşkanı, Avrupa ile tansiyonun tırmanmasını, hatta iplerin kopmasını göze almış durumda.

AVRUPA’DAKİ TÜRKİYE KÖKENLİ MİLYONLAR 

Bundan yine Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türkiye kökenli insan zarar görecek. Geldikleri yer Avrupalıların gözünde gittikçe karanlığa gömülen bir ülke artık. Ayasofya kararı sadece siyasal İslam'ın laik Türkiye’ye karşı kazandığı bir galibiyet değil, Batı’dan kopuşun da tescili.”

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT
2 Yorum