Avusturya-Almanya-Fransa: Yeşiller artık iktidar için anahtar parti

Avusturya-Almanya-Fransa: Yeşiller artık iktidar için anahtar parti

Yeşil hareket, AB zenginlerinde sağın hükümet kapısı. Fransa, dünkü seçimlerde Yeşillerin büyük başarısına tanık oldu. Avusturya'da 6 aydır sağın iktidar ortağı olan Yeşiller, bu modeli Almanya'da da denemeye hazırlanıyor.

Fransa'da pazar günü yapılan belediye seçimlerinden sonra Lyon, Strasbourg, Besançon gibi büyük yerleşim merkezlerinde Yeşiller ve müttefiklerinin belediye başkanlıklarını devralmaya hazırlandığı haberi, Avrupa çapındaki bir yükselişte yeni bir adım olarak değerlendirildi. Devlet Başkanı Emmanuel Macron'un ağır yenilgisi ve Yeşiller'in “benzersiz zaferiyle” kapanan Fransa belediye seçimleri, Yeşillerin yaşlı kıtadaki siyasi ağırlığını kanıtlamış oldu. 

Avusturya ve Federal Almanya'daki gelişmelerin ışığında, Fransa'da da Yeşillerin bir iktidar yürüyüşü gerçekleştirmesi bekleniyor. Kendisini artık sol olarak görmeyen ve göstermeyen “yeşil hareketin” uzun bir süredir Hıristiyan demokratlarla “pragmatik hükümetler” kurması, Avrupa'da yeni hükümet ortaklıkları için kapıların açıldığını gösteriyor. Fransa'daki çevreci yükseliş, Avrupa'nın ortasındaki hattın ne düzeyde “yeşillendiğine” yeni bir örnek oldu. Fransa-Almanya-Avusturya hattında, Yeşillerin sağla yeni hükümetler kurması bekleniyor. 

YEŞİLLER ÇOKTAN İKİNCİ PARTİ

Yeşiller, Federal Almanya'da çoktandır ikinci büyük parti konumunda. Hafta sonunda yayımlanan bir kamuoyu araştırması, Angela Merkel ve Hıristiyan demokrat iki kardeş partinin, CDU ile CSU, yerini sağlamlaştırdığını gösterdi. Buradan Yeşiller'in ikinci büyük güç niteliğiyle ilk genel seçimden sonra iktidara ortak olması tahmin ediliyor. 

Son anketlere göre, CDU/CSU bugün seçim olsa oyların yüzde 37'sini toplayabilecek. Yeşiller ise yüzde 18'lik bir oy oranına ulaşabilecek. Bir dönemin büyük iktidar partisi SPD'nin gerilemesi sürüyor. SPD yüzde 16'da kalmış görünüyor. Sosyal demokrasinin sönme sürecine girmesi, sağ partileri sosyal demokrasiyle "Büyük Koalisyon” değil “Yeşiller'le koalisyon” aramaya yönlendirdi. 

Yeşiller halen Federal Almanya'da birçok yerel yerleşim merkezinde iktidar ortağı konumunda. Hessen'de ilk kurulan Hıristiyan demokratlar-Yeşiller koalisyonunu, başka eyaletlerde de Hıristiyan demokratlar ile kurulan hükümetler izledi. Yeşiller halen Hessen'in yanı sıra, Brandenburg, Saksonya Anhalt, Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein ve Saksonya gibi eyaletlerde CDU ile hükümet ortağı. Bu ortaklıkta sosyal demokratlarla Hıristiyan demokratlar arasında bir ayrım yapmıyor ve federal düzeyde bir hükümet sorumluluğu almaya hazırlanıyor. 

Başbakan Angela Merkel'in siyasetten çekileceğini ilan etmesinin ardından, ilk genel seçimlerden SPD-Yeşiller-Sol Parti ittifakının değil, Hıristiyan demokrat-Yeşiller koalisyonunun çıkacağına bazı çevrelerde kesin gözüyle bakılıyor. 

Avusturya'da ise Hıristiyan demokrat ÖVP ile Yeşiller arasındaki koalisyon 6'ncı ayında. Viyana'daki ÖVP-Yeşiller hükümetinin özellikle Kuzey Avrupa'daki zengin ülkelerin yeni iktidar arayışlarına bir model sunduğu düşünülüyor. 

+49 - VİYANA

HABERE YORUM KAT