Avrupa’nın ekonomik devi zorda: Daralma sürecek, enflasyon deflasyonun eşiğinde

Avrupa’nın ekonomik devi zorda: Daralma sürecek, enflasyon deflasyonun eşiğinde

Alman Merkez Bankası, ülke ekonomisindeki daralmanın önümüzdeki yıl da süreceğini bildirdi. Almanya’nın 2023’e kadar “feraha ulaşması” mümkün değil. Enflasyon rakamları ise son 6 yılın en düşük oranına oturdu.

Alman Merkez Bankası (Bundesbank), Almanya ekonomisine ilişkin haziranda paylaştığı 2020-2021 ve 2022 yıllarını kapsayan büyüme tahminlerinde kış dönemine 2023 yılını da ekleyerek revize etti.

Buna göre, banka, Almanya’da bu yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) küçülme tahminini yüzde 7’den 5,5’e, 2021 büyüme beklentisini de yüzde 3,2’den 3’e düşürdü. 2022 yılı için büyüme tahminini 3,8’den 4,5’e yükselten banka, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin 2023’te yüzde 1,8’lik bir büyüme gösterebileceği tahmininde bulundu.

Banka, Covid-19 salgınında ikinci dalga ve salgına yönelik sıkı önlemlerin yeniden uygulanmasını 2021 için aşağı yönlü revizyonun nedeni olduğunu belirtti.  

Büyüme tahmini raporunda, Almanya’da özel tüketimin büyük ölçüde salgına bağımlı olmaya devam ettiği belirtilerek, “Tüketici harcamaları, harcanabilir gelirden önemli ölçüde daha fazla düştü. Tersine tasarruf oranı çok keskin bir şekilde yükseldi” ifadesine yer verildi.

Banka, Almanya’nın ticaret ortaklarında ekonomik toparlanmanın Alman ihracatını destekleyeceğini öngörürken, ihracattaki artışın Alman ekonomisinde toparlanmanın sağlam bir dayanağı olacağını hatırlattı. Enflasyon beklentisini bu yıl için ortalama yüzde 0,4 açıklayan banka, enflasyonun gelecek yıl KDV’de indirimin sona ermesi ve yürürlüğe girecek iklim vergisinin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü etkisi olacağına işaret etti.

Bundesbank, Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin yüksek olduğuna dikkati çekerek, salgına yönelik daha olumsuz bir senaryoda, Almanya’nın GSYİH’sinin 2023 sonuna kadar salgın krizi öncesi seviyelere ulaşmayacağını öngördü.

KÖTÜ HABER: ENFLASYONSUZLUK 

Öte yandan, Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin (Destatis) nihai verilerine göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım 2019’un aynı ayına kıyasla beklentiler dahilinde yüzde eksi 0,3 seviyesine geriledi.

Destatis açıklamasında, “En son bu kadar düşük bir enflasyon oranını ocak 2015’te gördük” ifadesine yer verildi. Ülkede eylül ve ekim ayında TÜFE’de yüzde eksi 0,2 olarak açıklanmıştı. Enflasyon, kasımda aylık bazda da yüzde 0,8 düşüş kaydetti. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

Destatis açıklamasında, tüm tüketim mallarında KDV indirimi yapılmasının tüketici fiyatlarında üzerinde hafifletici etkisini devam ettirdiği ve bunun da enflasyonun sıfırın altına kalmasında etkili olduğu vurgulandı.

Açıklamada, kasımda enerji ürünleri fiyatlarındaki gelişmelerin genel fiyatlarda ortalamanın üstünde düşmeyi sağladığı da hatırlatıldı. Ticari ürünlerin fiyatlarının geçen yılın kasım ayına göre ortalama yüzde 1,8 düşük kaldığı belirtildi.

 

Talep ve arza göre farklılık gösteren enerji ürünlerinin fiyatları, kasımda 2019’un aynı ayına göre yüzde 7,7 düştü. Ülkede gıda fiyatlarındaki artış yüzde 1,4 ile ekim ayı ile aynı oranda kaldı. 

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda, yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 0,6 oldu.

Bu arada, ülkede, Avrupa Birliği (AB) uyumlu öncü TÜFE kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 ve önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azalış gösterdi. Kasımda TÜFE’nin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Avro Bölgesinde fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2’nin çok altında kalması dikkati çekti.

KORKU TÜNELİ: DEFLASYONA DOĞRU 

Analistler, Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da düşük enflasyonun, ECB için bir sorun oluşturduğunu belirterek, bankanın gelecek yıllarda söz konusu enflasyon hedefini yakalamasını beklemediklerini ifade etti. Bu arada, avronun değer kazanmasının Avro Bölgesi dışından yapılan ithalatı daha ucuz hale getirdiği için fiyatları aşağı yönlü baskıladığı da belirtildi. 

Almanya’da hükümet, Covid-19 salgınına ilişkin alınan önlemler dolayısıyla ekonominin yavaşlamasını durdurmak için KDV indirimine gitmişti. Buna göre 1 Temmuz - 31 Aralık’ta 6 aylık dönemde yüzde 19 olan KDV oranı yüzde 16’ya, bazı temel tüketim maddelerindeki yüzde 7’lik KDV oranı yüzde 5’e indirilmişti.

Öte yandan, Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), Almanya’da gelecek yıl KDV’de indirimin sona ereceğini ve iklim vergisinin devreye gireceğini belirterek, 2021 için yüzde 1,6’lık bir enflasyon oranı tahmini yapıyor.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT